Beersel wil Teirlinckhuis verkopen

© brusselnieuws.be
02/07/2014

Beersel gaat het Herman Teirlinckhuis verkopen. Tot eind vorig jaar was daar een museum over de schrijver gevestigd. Bovendien gaat Beersel in beroep tegen de beslissing van het Vlaams Gewest om behalve het huis zelf ook twee aanpalende bouwgronden te beschermen.

Herman Teirlinck woonde 31 jaar lang in het huis, tot hij in 1967 stierf. Eind vorig jaar sloot Beersel het museum om besparingsredenen maar ook bij gebrek aan belangstelling.

Het Vlaams Gewest keurde de voorlopige bescherming van het pand goed. Beersel heeft daar geen moeite mee, wel tegen de beschermingsprocedure voor twee aanpalende bouwgronden. Want daardoor dreigt de gemeente veel inkomsten te derven.

Wat de inhoud van het museum betreft, zijn de gesprekken met de eigenaars over een teruggave van de stukken nog aan de gang.

Behalve het Herman Teirlinckhuis wil Beersel ook het gewezen nonnenklooster de Grote Sleutel, het vroegere gemeentehuis, de Sint-Jozefkerk en de pastorie van Lot verkopen. De cultuurvereniging Zenne en Zoniën ziet deze verkoopplannen helemaal niet zitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni