Buitenaanzicht Heizelstadion 2

'Banken niet geneigd om stadion te financieren'

© FM Brussel
26/02/2015

Op dit moment wil geen enkele Belgische bank het nieuwe voetbalstadion op parking C van de Heizel financieren. Dat schrijft De Tijd. Enkel als er stevige financiële garanties worden gegeven zijn de banken bereid te praten.

Het Brussels Gewest die garanties kunnen geven, maar er is altijd gezegd dat de overheid geen euro publiek geld in het stadion zou investeren. Zo'n waarborg is ook allesbehalve evident bij een project dat op meer dan 300 miljoen euro wordt geschat. Bovendien is Europa erg kritisch voor alle vormen van steun.

Buitenlandse banken zijn een andere optie maar die moeten wel overtuigd worden van het rendement van het complex. In het buitenland zijn heel wat voorbeelden van nagelnieuwe sportstadions die na een tijdje staan te verkommeren en dus niets meer opbrengen. Degene die instaat voor de waarborg riskeert in de loop van de jaren dus miljoenen te moeten bijpassen.

De Stad Brussel zou volgende maand het winnende consortium voor de bouw van het stadion bekendmaken.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni