Balkan Trafik festival verlegt de grenzen naar Oost-Europa

EVC
© brusselnieuws.be
11/04/2014

De achtste editie van Balkan Trafik van 1 tot 4 mei in Bozar verlegt de grenzen. Voor het eerst zijn er ook groepen uit Polen en Oekraïne. Voorts is er speciale aandacht voor de Roma-cultuur en Balkanjazz.

De headliners van het festival zijn de Roemeense groep Mahala Raï Banda met special guest Jony Iliev, de Turkse Selda Bağcan, de Macedonische gypsy queen Esma Redžepova, de Griek George Dalaras en de originele creatie Femmes des Balkans.

Opener van het festival is George Dalaras (01.04), de levende legende van de Griekse blues. Dalaras brengt er ‘unplugged’ hommage aan de rembetikotraditie. Hij heeft speciaal voor zijn nieuwe tournee een aantal traditionele liederen geselecteerd die hij samen met zijn tien muzikanten speelt. De Griekse instrumenten (bouzouki, baglama, oed en tzouras) zullen enkel via microfoons versterkt worden.

Op vrijdag 2 mei is onder meer zangeres Selda Bağcan te gast, een icoon van de Turkse tegencultuur uit de jaren ’70. Ze wordt ook wel de Turkse Joan Baez beschouwd vanwege haar protestsongs. Voorts ook Mahala Raï Banda, bekend geworden dankzij een remix van Shantel. De groep wordt vergezeld door de Bulgaarse zanger Jony Iliev.

Muzikale verzoening
Op 3 mei is het uitkijken naar de Femmes des Balkans. De groep bestaat uit één Servische, één Kroatische en één Bosnische vrouw. Op muzikale wijze trachten ze verzoening in de verscheurde regio in de hand te werken. Ze worden begeleid door jazzpianist Bojan Z. De Macedonische zigeunerzangeres Esma Redžepova wordt begeleid door de brassband Amazing Roma from Macedonia.

Het muziekfestival wordt gekruid met films, debatten en workshops uit zuidoostelijk Europa. Men kan ook de klok rond langslopen in het Rembetiko Kafé of in de nieuwe Istanbul Meyhane, een traditionele Turkse bar in jaren ‘20-stijl.

De slotdag van Balkan Trafik staat helemaal in het teken van film. Men kan er een masterclass volgen rond Roemeense cinema. Er staan ook films op het menu van de Roemeense regisseur en scenarioschrijver Corneliu Porumboiu.

Balkan Trafik

data: 1 > 4/05

waar: Bozar

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni