De overlegcommissie heeft dinsdag een positief advies gegeven voor de bouwaanvraag die het Brussels Gewest en Beliris hebben ingediend voor de heraanleg van het Jourdanplein. Een week eerder gaf ook het schepencollege van de gemeente Etterbeek groen licht.

Het plan voorziet om van het Jourdanplein een gedeeltelijke voetgangerszone te maken. Het verkeer wordt volledig verbannen aan de westkant van het plein. Aan de oostkant blijft auto- en busverkeer mogelijk in één richting.

Het debat over de toekomst van het Jourdanplein sleept al jaren aan. Veel handelaars blijven gekant tegen de plannen omdat de meeste parkeerplaatsen op het plein verdwijnen. De geschrapte plaatsen zouden echter gecompenseerd worden door een beter gebruik van bestaande parkings in de buurt. Zo krijgt de parking Maalbeek een toegang op het plein, en zullen de parkeerplaatsen van Brulabo 's avonds en in het weekend gebruikt kunnen worden door bezoekers van het Jourdanplein. "Er zullen dus meer plaatsen zijn dan vandaag", zegt burgemeester Vincent De Wolf (MR) in Le Soir.

Ander twistpunt zijn de bomen. De huidige platanen verdwijnen en worden vervangen door kleinere bomen. Tot slot komt er ook een waterelement op het plein, een verwijzing naar de oude Maalbeek die door de buurt stroomde.

De werf zou in 2017 moeten starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni