Autisten sporen foutjes op bij de MIVB

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
07/12/2011
Mensen met autisme mogen dan een arbeidshandicap hebben, bepaalde bedrijfs­opdrachten voeren ze meticuleus uit. De MIVB zet hen nu in voor controleopdrachten.

Samuel heeft autisme. Hij test chipkaarten van de nieuwe poortjes van de MIVB. Nog drie andere mensen met autisme werken op de ICT-dienst van de openbaarvervoersmaatschappij. Ze voeren controlewerk uit, repetitieve opdrachten waar softwareontwikkelaars vaak van balen. Maar mensen met autisme blinken er juist in uit. Precies dat heeft de MIVB ertoe aangezet om met de cv Passwerk uit Antwerpen in zee te gaan.

Passwerk bestaat sinds 2008. Geïnspireerd op een Deens bedrijf, levert Passwerk consultants die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van testscenario's. Ze zijn met veertig, zijn hoog- tot normaal begaafd en hebben allen een autismespectrumstoornis (ASS).

Nico De Cleen van Passwerk: "Mensen met autisme zien dingen die anderen niet zien. Daarom zijn ze uiterst geschikt voor het uitvoeren van bepaalde controletaken." Logisch denken, een hoge concentratie, detailgericht werk, het zijn competenties die van pas kunnen komen bij de uitvoering van opdrachten in de sfeer van informatica en technologie.

Collega's groeten
Passwerk is een commercieel bedrijf, maar met een sociale inslag. De winst gaat terug naar het bedrijf. De consultants staan er ook niet alleen voor: ze worden bijgestaan door jobcoaches. Tot nu toe was vooral de overheid geïnteresseerd om met Passwerk aan de slag te gaan: de VDAB, de Vlaamse administratie, maar ook steeds meer privébedrijven doen er een beroep op: softwareontwikkelaars, de logistieke sector,...

Als een bedrijf Passwerk inschakelt, dan gaat de jobcoach vooraf op de werkvloer een kijkje nemen. Hij zoekt uit of de werkomgeving geschikt is voor de autist, of er niet te veel prikkels zijn, of het bedrijf makkelijk bereikbaar is en hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt: wat is bijvoorbeeld de groetpolitiek? Daarnaast krijgen de directe collega's ook uitleg over autisme.

Moeilijkheden ondervindt Passwerk nauwelijks bij de plaatsing van hun consultants. De Cleen: "Door preventief te werken ontmijnen we vooraf alle mogelijke problemen. En als er iets misloopt, is er nog altijd de jobcoach die mee zoekt naar een oplossing."

Kris Lauwers, de adjunct-directeur van de MIVB, is tevreden over de samenwerking met Passwerk. "Iedereen heeft de mond vol van corporate social responsibility . Wel, onze samenwerking met Passwerk toont dat dit voor de MIVB geen dode letter blijft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni