Au Vieux Saint-Martin

Karolien Merchiers
© Agenda Magazine
29/04/2010
Sommige adresjes zijn zo'n evidentie geworden in het Brusselse stadsbeeld dat we hen soms over het hoofd dreigen te zien. Au Vieux Saint-Martin is een goed voorbeeld van zo'n klassieker waar degelijkheid en stijl heel belangrijk zijn.

Met een interieur dat het midden houdt tussen klassiek en modern, retro designstoelen en een roodgelakt plafond weet het restaurant klanten van alle leeftijden te bekoren. Eén ding hebben die klanten echter gemeen: ze hebben een budget om op restaurant te gaan, want op een slaatje of een pasta van 10 euro moet u hier niet rekenen.

De grote kunstwerken aan de muur, waaronder enkele onvervalste Alechinsky's, geven het interieur extra cachet. Zelfs op een zonnige lentedag kan Au Vieux Saint-Martin moeiteloos opboksen tegen de aanlokkelijke terrasjes aan de overkant van de Zavel. Het is er zelfs aanschuiven voor een tafeltje binnen. Kies een plek aan het raam, je hebt er een prachtig uitzicht over de Zavel.

Terwijl we door de erg Brusselse - of bij uitbreiding Belgische - menukaart grasduinen, wordt bij het aperitief een portie studentenhaver geserveerd. Vreemd, we hadden hier eerder een paar karikollen verwacht, of iets van die strekking.

Als voorgerecht bestelden we garnaalkroketten met Oostendse grijze garnaaltjes (16 euro), die we bij de betere mogen rekenen die we het voorbije jaar al hebben mogen proeven. Het zijn kroketten met een zekere 'oemf', waarin je de essentie van de garnalenbouillon ook echt proeft.

Als hoofdgerecht kozen we voor de klassieker waarmee het huis naam heeft gemaakt: filet americain met frietjes, volgens het recept van Joseph Niels uit 1924 (23,50 euro). De patrons van het restaurant, Albert-Jean, Philippe en Frédéric Niels gaan er immers prat op dat hun grootvader de uitvinder was van de vleesbereiding die nu in zowat elke charcuterietoog van het land te vinden is.

Wat de Fransen "steak tartare" noemden heeft Joseph Albert in zijn restaurant Canterbury aan de Émile Jacqmainlaan herkneed tot filet americain. Het recept: grof gehakt rundsvlees van dikbil of tache noire, mayonaise, fijngehakte piccalilly, eierdooiers, zout en peper, worcestersaus, fijngehakte uitjes en peterselie en kappertjes. Geen look dus, noch citroen of augurken, die apart worden geserveerd. Op te dienen met fijngesneden frietjes en een beetje tuinkers. Heeft uw moeder het er bij u ook ingestampt dat men van rauw vlees eten 'wormkes in de buik' krijgt, dan is dit de perfecte gelegenheid om over uw jeugdtrauma te raken. Of het verhaal van Joseph Niels klopt, weten we niet zeker, maar dat de filet americain hier lekker is, wel.

Hoewel we de royale portie rundvlees nog niet helemaal verteerd hadden, lieten we ons toch verleiden door een Brusselse wafel als nagerecht, kwestie van in schoonheid te eindigen. Ook deze bleek een voltreffer, een ware geruststelling dat er in Brussel ook nog lekkere wafels gebakken worden. Au Vieux Saint-Martin is een oerdegelijk en stijlvol adres, met een apart interieur, professioneel personeel en nog een echte madame achter een glazen wand aan de kassa.

adres: Au Vieux Saint-Martin, Grote Zavel 38, Brussel - 02-512.64.76
open van dinsdag > zondag van 12 > 0.00 uur

02-512.64.76

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni