Hotel Astoria 2

Astoria al zeven jaar spookhotel

SVG
© Brussel Deze Week
08/07/2015

In 2008 sloot het Astoriahotel de deuren. En sindsdien? Niets. Het is in handen van de Global Hotels & Resorts groep van sjeik Mohammed Youssef El Khereij en werd intussen ondergebracht bij dochtergroep Tiara hotels, dat drie exclusieve hotels uitbaat in Chantilly en Cannes.

Anderhalf jaar geleden is onder het hotel een enorme bodemverontreiniging ontdekt, zo blijkt uit een vraag van Brussels parlementslid Els Ampe (Open VLD). “De bodem is er op een diepte van zeven meter vervuild door een al tientallen jaren lekkende stookolietank,” antwoordt minister-president Rudi Vervoort (PS).

De hotelgroep heeft intussen een saneringsvergunning op zak. Na de sanering is nog eens anderhalf jaar nodig voor de restauratie van het in 2000 beschermde gebouw. Als alles goed gaat, kan het hotel in 2018 opnieuw openen. Een vol decennium na de sluiting dus.

Hotel Astoria in de Koningsstraat was lang een van de meest prestigieuze verblijfplaatsen in Brussel. Grote namen als Salvador Dali of Winston Churchill hebben er ooit verbleven.

Hieronder een simulatiebeeld van het gerenoveerde hotel. Ontwerper is het Brusselse architectenbureau Ma², dat eerder onder meer instond voor de renovatie van het Centraal Station.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni