Asielzoekers in voormalig rusthuis willen blijven tot na de winter

SDS
© brusselnieuws.be
28/10/2014

De asielzoekers die sinds eind juni een voormalig rusthuis op de Leopold II-laan bezetten, moesten dinsdagochtend voor de vrederechter verschijnen. Een erfgename van het pand wilde hen er uitzetten, maar de zaak is nu verdaagd.

Het kraakpand ‘La Voix des Sans-Papiers’ herbergt sinds 27 juni een 200-tal asielzoekers en vluchtelingen. Het gaat vooral om mannen uit Noord- en West-Afrika.

De leden hebben politieke eisen. Ze vragen de regularisatie van alle sans-papiers, een einde aan de gedwongen uitwijzingen en dezelfde werkcondities voor iedereen.

Oorspronkelijk zou het pand op 20 augustus verkocht worden en moesten de bewoners het dan verlaten. Maar die verkoop ging tot nog toe nog niet door vanwege een geschil tussen de erfgenamen.

De zaak was al een eerste keer uitgesteld op 7 oktober en wordt nu verschoven naar 25 november.

Volgens de advocate van de sans-papiers, Selma Ben Khalifa, is de zaak uitgesteld omdat het niet duidelijk is wie nu precies de eigenaar is van het pand.

Bij de volgende hoorzitting zegt ze er opnieuw te zullen voor pleiten dat de sans-papiers tot het einde van de winter zouden mogen blijven. “Er zijn geen werken in het gebouw voorzien en er is geen bouwvergunning, dus zal de huidige bewoning niets veranderen voor de eigenaar(s)”, zegt Ben Khalifa.

In de krant La Dernière Heure benadrukt de advocate dat vluchtelingenorganisaties klaarstaan om de kosten voor verwarming van het pand in de winterperiode te betalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni