Asielzoekers vinden moeilijker werk in Brussel

© brusselnieuws.be
22/01/2015

Wie de afgelopen jaren als asielzoeker in ons land aankwam en in Brussel verblijft, heeft het veel moeilijker om een job te vinden dan wie naar Vlaanderen trok. Asielzoekers uit Afrika maken meer kans op het vinden van een job dan mensen uit de Balkan of Centraal-Azië.

Het onderzoeksinstituut HIVA en de ULB stellen donderdag een studie voor waarin ze de kans op werkgelegenheid van asielzoekers onderzochten. Ze bekeken daarvoor data van 70.000 volwassenen die sinds 2000 het land binnenkwamen.

Asielzoekers die naar Brussel kwamen, bleken maar zowat half zo veel kans te hebben op een job dan wie naar Vlaanderen trok. Ook wie voor Wallonië koos, vond maar half zo vaak werk.

Omgekeerd heeft een asielzoeker in Brussel ook meer kans om een beroep te doen op het OCMW dan in Vlaanderen.

“In Vlaanderen heb je als werknemer tout court meer kansen dan in de andere gewesten”, zegt onderzoeker Johan Wets. “Bij asielzoekers zijn die bestaande trends nog meer uitgesproken.”

Ook het integratiebeleid van de gewesten kan een rol spelen. Vlaanderen verplicht al sinds 2004 een inburgeringscursus met lessen Nederlands, aan Franstalige kant is er nog geen verplichting.

Van alle onderzochte volwassenen is vandaag zowat 24 procent aan het werk. Nog eens een kwart krijgt een leefloon, 5 procent een werkloosheidsuitkering, en 1,5 procent is zelfstandige. Van de anderen zijn geen gegevens te vinden in de databanken.

“Dat zijn bijvoorbeeld mensen die aan het begin van hun procedure zitten en nog in asielcentra verblijven. Zij hebben nog geen enkel inkomen.”

Asielzoekers uit Afrika maken meer kans op het vinden van een job dan mensen uit de Balkan of Centraal-Azië, blijkt ook nog uit het onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni