De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft maandag opnieuw een vijftigtal asielzoekers moeten weigeren aan zijn loketten. Dat gebeurde de afgelopen weken al een paar keer. Een 50-tal mensen moest dit keer op straat overnachten.

Dat bevestigt woordvoerder Geert De Vulder dinsdag.

De asielzoekers hadden zich maandag aangeboden bij DVZ om een aanvraag in te dienen. Omdat de maximumcapaciteit van 250 personen in de wachtzaal bereikt was, gaf DVZ hen een brief mee met de boodschap zich dinsdag opnieuw aan te bieden.

"Het ging om een vijftigtal personen", zegt woordvoerder De Vulder. "Vandaag (dinsdag, red.) konden ze wel terecht bij onze diensten. In totaal boden ongeveer 220 asielzoekers zich aan, dus er was voldoende capaciteit. Maandag is meestal onze drukste dag."

Normaal hebben asielzoekers recht op opvang van zodra hun aanvraag geregistreerd is. Ze krijgen dan onder meer een slaapplaats en eten. Dat asielzoekers geweigerd worden bij DVZ is in normale omstandigheden hoogst uitzonderlijk. De Vulder zegt dat het al "enkele jaren geleden" was.

De eerste keer dat asielzoekers opnieuw op straat terechtkwamen, was op 22 juli, maar daarna gebeurde het meermaals. Sinds het uitbreken van de bootvluchtelingencrisis is het aantal asielaanvragen van Syriërs en Eritreeërs in ons land sterk toegenomen. Vorige vrijdag raakte al bekend dat er een dertigtal extra personeelsleden zouden aangeworven worden bij DVZ en het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) om de asielaanvragen te behandelen.

Een dag eerder besliste de federale regering over de verdeling van een 2.500-tal bijkomende opvangplaatsen voor asielzoekers.

'Mag niet elke maandag gebeuren'
Vluchtelingenwerk Vlaanderen vindt de situatie schrijnend. "Het kan een keer gebeuren dat de wachtzaal van DVZ niet groot genoeg is. Maar het kan niet iedere maandag gebeuren," zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De organisatie vraagt om de capaciteit van de huidige wachtzaal uit te breiden, of om een nieuwe in te richten. "DVZ zit in de WTC-torens in de Brusselse Noordwijk. Daar moet toch nog wel ergens een ruimte te vinden zijn? Het mag bovendien geen verrassing zijn als er veel vluchtelingen opdagen. De medewerkers van ons onthaalwerking in de Noordwijk kunnen elke dag zeggen of er veel of weinig vluchtelingen zijn," aldus Keytsman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni