© Google Maps

Asielzoekers bezetten voormalig bejaardentehuis

© brusselnieuws.be
11/07/2014

Minstens honderd asielzoekers en sans-papiers bezetten al twee weken een voormalig bejaardentehuis op de Leopold II-laan. De jonge Afrikanen vragen de regularisatie voor alle sans-papiers, de sluiting van alle gesloten centra en een einde aan de uitzettingen.

Het voormalige rusthuis is na het faillissement van de uitbaters leeg komen te staan. De krakers zijn voornamelijk mannen, maar er zijn ook vrouwen bij, en een 15-tal kinderen. Ze komen vooral uit West-Afrika, uit landen als Senegal, Mauritanië en Guinee, maar er zijn ook Noord-Afrikanen.

De bezetting van het pand is politiek: de krakers willen op deze manier aandacht vragen voor hun eisen.

Ze vragen de regularisatie van alle sans-papiers, een einde aan de uitzettingen, het sluiten van gesloten centra, en de vrijheid om te reizen en wonen waar je wil.

De Marokkaan Mohammed, een van de initiatiefnemers van de kraakactie, zei aan de RTBF: “Ik heb zowel asielzoekers als sans-papiers gemobiliseerd. Dat is vrij nieuw, want eerdere bezettingen waren ofwel georganiseerd door de enen, ofwel door de anderen. Wij trekken nu samen ten strijde om geregulariseerd te worden.”

“Ons doel is om te leven zoals iedereen”, zegt Malick, een Senegalees die al zes jaar zonder papieren in België woont, in La Libre Belgique. Werk heeft hij al, want hij doet voltijds leveringen voor een groot hotel in Brussel. “Ik had een tijdelijke werkvergunning. Die ben ik verloren, maar ik werk er nog altijd.”

De verkoop van het pand staat gepland op 20 augustus. Tot die tijd hebben de krakers het fiat van de huidige eigenaars om er te verblijven. Daarna moeten ze eruit, tenzij ze de nieuwe eigenaar kunnen overtuigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni