'Asbest-aannemers' brachten personeel in gevaar

SDS
© brusselnieuws.be
21/10/2014

Twee aannemers zijn schuldig verklaard omdat zij vier arbeiders geen beschermende kledij hebben aangeboden voor het verwijderen van asbest in een school in Anderlecht.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

De mannen moesten voor de rechtbank verschijnen voor 'vergiftiging met een ongeneesbare ziekte tot gevolg' en voor bendevorming. Ze riskeerden celstraffen van 5 tot 10 jaar, maar krijgen van de Brusselse correctionele rechtbank uiteindelijk geen straf. De zaak, die bijna vijf jaar duurde, heeft volgens de rechter te lang aangesleept.

De twee veroordeelden, immobiliënmakelaars uit Doornik, lieten de Roemeense arbeiders in 2007 in totaal vier ton asbest illegaal verwijderen uit de vroegere Veeartsenijschool in Kuregem.

Hoewel asbest kankerverwekkend is, kregen de arbeiders geen enkele bescherming aangeboden. Ze lopen nu een verhoogde kans op kanker.

Illegaal gedumpt
De feiten waren waarschijnlijk nooit aan het licht gekomen, als een alerte veiligheidscoördinator de verdachte praktijken niet gesignaleerd had bij het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM). Dat lichtte in juni 2007 het parket van Brussel in.

Waar de containers met 4 ton asbest heen zijn, is onduidelijk. Het afval is waarschijnlijk illegaal gedumpt, mogelijk in het buitenland, vermoedde het Brusselse parket tijdens het onderzoek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni