Artsen Zonder Grenzen voorziet 400 tenten voor Fedasil

© Belga
27/08/2015

Artsen zonder Grenzen (AZG) is bereid om Fedasil te hulp te schieten met 400 tenten die kunnen dienen als tijdelijk onderkomen voor vluchtelingen. Dat zegt woordvoerder Raphaël Piret donderdag.

Hij bevestigt de informatie die verschenen is in de kranten Vers l'Avenir en La Libre Belgique. De tenten kunnen 1.600 vluchtelingen helpen. AZG zegt bereid te zijn om de tenten aan te bieden als tijdelijke oplossing. In afwachting van meer duurzame verblijfplaatsen door Fedasil.

"Er is nog niets beslist, maar er is sprake van het terug naar België halen van vierhonderd tenten, van zestien vierkante meter voor vier personen, die tijdelijk behoorlijke levensomstandigheden bieden", zegt Piret.

De tenten komen uit een voorraad van 2.000 tenten die stand-by worden gehouden in Dubai in het geval van natuurrampen, zoals recent in Nepal. "Het idee is dat we de tenten leveren, met tafels, stoelen en koffers, alsook logistieke hulp om bijvoorbeeld verwarming en sanitair te installeren", zegt Piret.

De tenten moeten bovendien geïnstalleerd worden in overdekte plaatsen als hangars. Er zijn daarom al verschillende plaatsbezoeken uitgevoerd met Fedasil. Het Rode Kruis zou instaan voor de dagelijkse leiding en de medische verzorging, zegt de woordvoerder.

"Fedasil heeft contact opgenomen met andere organisaties, we zijn niet de enige. Onze kracht is onze grote logistieke capaciteit voor 1.600 personen", zegt de woordvoerder. Hij benadrukt dat het slechts om een voorstel gaat van AZG, "maar het is Fedasil dat alles in goede banen moet leiden".

Fedasil wou geen commentaar kwijt. De ministerraad moet vrijdag eventueel een beslissing nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni