Architectuurcriticus Justin McGuirk in Recyclart

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
17/06/2014

Recyclart ontvangt deze week voor de laatste keer dit seizoen een gast in de reeks over “stad & architectuur” in het Congresstation. Het is een hoogst interessante internationale gast. De Britse journalist en architectuurcriticus Justin McGuirk is al heel zijn leven bezig met design, architectuur en stadsleven, en heeft zowat de hele wereld vanuit dat oogpunt bezocht.

Onlangs schreef hij het opgemerkte boek Radical Cities: Across Latin America in Search of a New Architecture, dat hij woensdag in Brussel komt voorstellen.

Radical Cities is het resultaat van McGuirks reizen langs steden en gemeenschappen in Latijns Amerika. Hij bezocht er architecten, activisten, progressieve politici en ‘radicale’ gemeenschappen die zich niet neerleggen bij het failliet van samenlevingsvormen in extreme omstandigheden (corruptie, armoede, overbevolking) en een nieuwe dimensie geven aan de begrippen architectuur en stedenbouw.

Op zijn blog staat het voorbeeld van de Tupac Amaru beweging In Argentinië die met 70.000 leden zelf in sociale huisvesting voorziet. Ze doen alles zelf, bouwen goedkoper en sneller dan de vastgoedbedrijven en hun aannemers, met het geld dat ze overhouden bouwen ze samen voorzieningen zoals zwembaden, sportvelden en parken, allemaal op maat van de bewoners.

Ook Chili kent een alternatieve vorm van sociale huisvesting met een architect die halve huizen bouwt. De eigenaars doen de rest afhankelijk van hun noden. Openbare architectuur gaat er sterk op vooruit in Medellín, terwijl Rio pogingen doet om de favelas in de rest van de stad te incorporeren.

Radical Cities: Justin McGuirk 25/6, 20.30, €3.

Station Brussel-Congres, Pachecolaan 38 Brussel

02-502.57.34

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni