© Art & Build

Architecten en ingenieurs goed voor 12,5 procent Brusselse export

© brusselnieuws.be
04/03/2015

Architecten- en ingenieursbureaus vertegenwoordigen 12,5 procent van de Brusselse export. Dat zegt Brussels Invest & Export naar aanleiding van de vastgoedbeurs Mipim in Cannes. Brusselse architecten kunnen daar nu ook projecten promoten via een app.

Brusselse architecten, ingenieurs en andere technische consultants realiseren steeds vaker projecten in het buitenland. "Via wedstrijden dingen ook internationale bureaus mee naar projecten bij ons, dus moeten onze ontwerpers ook naar het buitenland kijken", zegt Jan De Brabandere van Brussels Invest & Export. De sector is daarmee goed voor 12,5 procent van de Brussels export.

Gevestigde namen zoals Art & Build en Xaveer De Geyter Architects halen al bijna de helft van hun omzet in het buitenland. Volgens de architectenvereniging Architects in Brussels hebben onze ontwerpers belangrijke troeven. "Door de moeilijke bestuurlijke en taalkundige context zijn we heel flexibel", zegt voorzitter Philémon Wachtelaer. "We staan ook ver op het vlak van duurzaamheid door onder andere de passiefnorm."

Cannes
Om projecten binnen te halen of strategische partnerschappen te sluiten is de jaarlijkse vastgoedbeurs Mipim in Cannes een niet te missen afspraak. Op de beurs verzamelen volgende week opnieuw meer dan 20.000 mensen uit de immobiliënsector.

Naar jaarlijkse gewoonte stuurt ook het Brussels Gewest een delegatie naar de Franse Azurenkust, met zestig bedrijven in het kielzog. Nieuw dit jaar is een applicatie voor smartphones. Die moet een digitaal visitekaartje worden voor de 2.000 Brusselse bureaus. Die kunnen maximaal vijf projecten op de app tonen. Het is de bedoeling dat de app ook na de beurs in Cannes blijft bestaan.

Groeimarge
"De Brusselse economie moet het hebben van diensten zoals architectuur en op het vlak van export is er nog een enorme groeimarge, zeker bij bureaus die nog niet veel in het buitenland werken", zegt staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (FDF). "Via de app geven we ook kleine bureaus die niet in Cannes aanwezig kunnen zijn de kans om projecten te tonen."

De app Brussels Architects adding value is te downloaden via de Apple Store en de Play Store.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni