Arau: ‘Stadion is geldverspilling’

© brusselnieuws.be
02/03/2014

Stadsvereniging Arau vindt de plannen voor een stadion op Parking C een verspilling van geld en energie. Voor een kleine stad als Brussel moet moet het Koning Boudewijnstadion volstaan, zegt Arau.

Vorig jaar werd aangekondigd dat Parking C de locatie zou worden voor een nieuw nationaal stadion, dat voldoet aan de UEFA-normen. Voetbalclub RSC Anderlecht gaf al aan interesse te hebben om er zich te vestigen. Het stadion kan dan ook wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 ontvangen.

Arau, of Atelier De Recherche Et D'Action Urbaines, is daar niet voor te vinden en spreekt van een verspilling van energie en geld.

De vereniging betwijfelt ten eerste of er wel sprake is van een strategische visie in het dossier. De keuze voor Parking C was volgens hen eerder een keuze bij gebrek aan beter, nadat Schaarbeek-Vorming en Neo op de Heizel niet meer in aanmerking kwamen.

Arau hecht ook geen geloof aan belofte dat het nieuwe stadion met uitsluitend privémiddelen gerealiseerd kan worden. “De geschiedenis van de Noordwijk leert ons dat als de stadsontwikkeling in handen is van de privé, het toch de overheid is die opdraait voor openbaar vervoer, water en elektriciteit, veiligheid enzovoort.”

Zonder publiek geld zullen ook privé-investeerders niet toehappen, zegt Arau. “We vragen dan ook dat alle studies in dit dossier en de business- en financieringsplannen openbaar worden gemaakt.”

De vereniging vreest ook voor de rendabiliteit van een dergelijk nieuw stadion. Buitenlandse stadions hebben vaak moeite om voldoende evenementen te vinden en moeten hun toevlucht nemen tot het organiseren van concerten en wedstrijden in andere sporttakken. “In Stockholm moet men de publiek-private ‘Friends Arena’ al na een jaar verkopen. De matchen van de thuisploeg lokten amper 19.000 mensen en de paar internationale wedstrijden en concerten per jaar konden dat niet compenseren.”

De bouw van nieuwe scholen is heel wat dringender dan een nieuw stadion, besluit Arau. “Voor een kleine stad als Brussel, met beperkte financiële middelen, moet het in 1995 gerenoveerde Koning Boudewijnstadion volstaan.”

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni