Antiekzaak in wandelstokken: Daniel Traube

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
18/12/2004
Uniek in België en zelfs zeldzaam in Europa is de antiekzaak in wandelstokken van Daniel Traube. Hoe onooglijk klein de vitrine al dertig jaar mag zijn, binnen vind je een stock van duizend verschillende stokken.

Een verzamelaar die het einde van zijn collectie niet meer ziet, en er dan maar een handel mee opzet: het is niet zo ongewoon. Maar het item dat in deze winkel centraal staat, is wel heel excentriek. Daniel Traube vond als kind eigenzinnige wandelstokken op zolder. Zijn moeder had ze als operazangeres uit de Berlijnse en andere operahuizen meegebracht. Traube versierde er zijn kamer mee. En zijn passie voor stokken groeide. "Ik ben gaan neuzen in de geschiedenis van de stok. En vreemd genoeg, vond ik - neem nu in de negentiende eeuw - amper iets. Over hoeden en handschoenen genoeg verhalen, maar wandelstokken... Ja, de goden uit de Oudheid, die hadden wel allemaal een stok," vertelt de antiquair.

Door stokken te observeren en ze te kopen op veilingen, beurzen, rommelmarkten en van particulieren, kwam Traube de waanzinnigste exemplaren tegen. Veel unieke stukken, ook industrieel vervaardigde, maar altijd 'artisanale' stokken: van de populaire stok en de burgerijstok tot de stok met 'systemen'. Want de houten steun heeft wel meer in zijn mars dan een bescheiden rol als toeverlaat voor wie minder goed te been is.

Als staf werd het hout gebruikt als machtssymbool: voor clerus, koningen, rechters, sinten, poortbewakers, herenboeren, noem maar op. 'Stokje rek je' is ons zelfs goed bekend als tuchtmiddel uit onze lagere klas in het Heilig Hart College. "Het komt me goed uit te vertellen dat de stok wellicht het eerste gebruiksvoorwerp van de mens was. Hij kon er vruchten mee van de boom kloppen. Een wild dier mee op afstand houden. Iets vuils of warms, vuur bijvoorbeeld, van zich af houden," beweert Traube. "Was je republikein, royalist of vrijmetselaar: het kon zich allemaal uiten in de stok en zijn symbolische decoratie."

De winkel puilt dan ook uit van stokken die voor de meest verscheiden doeleinden gebruikt werden. Hoge stokken die in de achttiende eeuw voor de drager uit gedragen werden. Een wolvenstok, met een steunpunt in de vorm van een vork. Een stok die tegelijk dwarsfluit is. Een patriottistische stok, waaruit een vaantje te voorschijn komt, met 'maar' 38 sterren van Amerikaanse staten. Een stok met ingebouwde zaag. Want in allerhande uithollingen verbergen zich tal van attributen. Een Duitse Toilettenstock, waaruit een hele toiletkast schuift, met nagelknipper, haarkam, scheermesje, tandenborstel. Stokken met ingebouwde horloges onder een sierlijke zilveren of ivoren handgreep. In een ander exemplaar zit een sigaretten- en luciferhouder. Een golfstick met aansteker. Met chronometer. Met magneet. Met drinkglaasje. Met viool­­stok. Een uitschuifbare wandelstok die biljartstok wordt. Alles vervaardigd uit houtige stammen van exoten en inlandse bomen, struiken en heesters. Maar ook in andere materialen, als zilver, glas en zelfs mensenbeenderen. In elke hoek staan tientallen stuks bij elkaar. In lades liggen stapels stokken met dieren­figuren. Want ook collectioneurs van thema's als horloges, muziekinstrumenten en leeuwenfiguurtjes zoeken hier een uniek stuk.

Dit antiek - uitsluitend Europees van oorsprong - kan wel hoog op stok lopen. Met pakweg vijfhonderd euro zit je nog maar in de laagste prijscategorie. Maar daar heb je dan ook een oerdegelijk, chic, standingvol, gebruiksvriendelijk en erfgoedzeker stuk hout voor. Kortom, er is zoveel te zien dat je wellicht met geen stok meer de deur uit te krijgen bent.

Daniel Traube, Rollebeekstraat 33, 1000 Brussel, 0475-42.92.69. Van dinsdag tot en met zaterdag van 11 tot 12.30 uur en van 14.30 tot 18.30 uur, en na afspraak

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni