Heidweiler

Anthony Heidweiller: 1.000 irenische stemmen

JMB
© Brussel Deze Week
05/11/2014

Het slotconcert van ‘1.000 Voices for Peace’ haalt 1.300 zangers van 39 nationale en internationale koren naar Brussel. Het staat voor een ongezien choreografisch zangproject, waaraan het Festival van Vlaanderen onder auspiciën van oud-EU-voorzitter en haikuschrijver Herman Van Rompuy twee jaar werkte.

Het moet de herdenkingsvieringen van 100 jaar WO I in grandeur aan de Europese hoofdstad verankeren. De Surinaams-Nederlandse operazanger Anthony Heidweiller (°1961), die alles coördineert, beseft dat ‘broederlijke samenzang’ de uitdaging wordt, ook psychologisch.

Eén vocale klank van 1.300 man bij de nieuwe compositie van Krzysztof Penderecki (°1933), lukt dat?
Heidweiller: “Penderecki kwam naar de Basiliek om de akoestiek in te schatten, maar het belangrijkste aan zijn creatie is dat ze voor de ziel is geschreven. De energie die tussen de koren ontstaat wordt al deels gevoed door de contacten in de Belgische gaststeden die hen opvangen. De buitenlandse koren houden duoconcerten met een lokaal koor. Niet de stemmen moet wennen aan elkaar, wel hun cultuur.”

Hoe zag Penderecki dit werk?
Heidweiller: “Wat hij schreef, is een voorbeeld voor alle componisten. ‘Ga eerst in de gemeenschappen kijken en luisteren en ga dan pas componeren,’ luidt zijn devies. Pas op 26 oktober kwamen de koren voor het eerst samen, van soprano’s uit India tot alto’s uit Canada. De grondige kennismaking van telkens twee koren draagt bij tot de idee van ‘verbroedering’ en plannen maken voor nieuwe initiatieven na dit groots concert.”

Er zit meer in het programma dan zang?
Heidweiller: “Herman Van Rompuy brengt een introductie over het werk van Pablo Casals en de eerste viool van het Brussels Philharmonic zorgt voor een extra dimensie. We bieden een groot choreografisch concept. De zangers stappen veel door de Basiliek, waardoor een nauwere connectie zal ontstaan met het publiek. 1000 Stemmen voor Vrede gaat om emotionele antwoorden op de krachten van de samenleving.”JMB

1.000 Stemmen & Brussels Philharmonic

data: 9/11, 17.00

waar: Basiliek van Koekelberg

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni