© Michel François

Anne Van Aerschot: Fotograferen tot het donker wordt

MB
© Brussel Deze Week
09/07/2014

Rond deze tijd danst Anne Teresa De Keersmaekers gezelschap vier voorstellingen die behoren tot Rosas’ vroegste werk. Eén daarvan, ‘Rosas danst Rosas’, zorgt op 11 juli ook voor inspiratie tijdens Brussel Danst!

Tijdens Brussel Danst! krijgt het publiek de kans om in een bijzondere versie van het 'Re:Rosas-project' de bekende stoelenscène uit 'Rosas danst Rosas' aan te leren. Maar ondertussen organiseren Rosas en de Librairie des Galeries ook een tentoonstelling, gewijd aan de foto’s die vaste Rosas-fotograaf Anne Van Aerschot maakte van voorstellingen ‘En Atendant’ en ‘Cesena’, die ook in een boek worden uitgegeven.


Hoe word je fotograaf bij Rosas?
Anne Van Aerscho
t: “Ik werk al sinds het begin van de jaren 1990 bij Rosas, in het begin als assistente van De Keersmaeker. Ik was ook bij een aantal filmprojecten van Rosas assistente voor onder andere Thierry De Mey en Walver Verdin. Uiteindelijk ben ik fotografie gaan studeren aan de academie. Ik maakte altijd al veel foto’s als Rosas op tournee was, maar geen voorstellingsfoto’s. Ik fotografeerde wat er rond de voorstellingen om gebeurde en maakte portretten van de dansers. Sinds 3Abschied (een project van De Keersmaeker met Jérôme Bel uit 2008), ben ik ook foto’s van de voorstellingen beginnen maken. Ik focus vooral op de personen, de dansers. Ook op de foto’s voor deze tentoonstelling zit je dicht op het lichaam en de gezichten van de dansers.”

‘En Atendant’ en ‘Cesena’ gingen in 2010 en 2011 in première op het Festival van Avignon. Wat maakt de foto’s daarvan geschikt voor een tentoonstelling en een boek?
Van Aerschot
: “Wat mij echt boeide aan die voorstellingen was dat ze in een natuurlijk licht werden opgevoerd, en dus niet met theaterlicht. In En Atendant gaat de dag stilaan over in de nacht en in Cesena de nacht in de dag. Slechts in een gedeelte van de voorstelling heb je voldoende licht, maar je moet ook onderbelicht fotograferen. Dat zie je aan de foto’s: de korrel wordt groter en groter. Het zijn trouwens analoge foto’s.”

“What appears in the darkness and disappears in the light”: dat blijkt uit boek en expo.
Van Aerschot
: “Dat was inderdaad het motto voor de diptiek van voorstellingen. Waar begin je naar te kijken als het donker wordt? Er zitten behoorlijk veel donkere beelden in de tentoonstelling en in het boek. In beide wordt de selectie van beelden chronologisch gerangschikt, en gepresenteerd zonder tekst. Omdat de selectie in het boek uitgebreider is, verandert het licht daarin langzamer.”

What appears in the darkness and disappears in the light

data: > 31/08

waar: Librairie des Galeries, Koningsgalerij 2, Brussel.

------------------

Rosas danst Rosas op Brussel Danst!

data: 11/07

waar: Europakruispunt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni