Anne Teresa De Keersmaeker krijgt Gouden Leeuw op Biënnale Venetië

© brusselnieuws.be
30/03/2015

Choreografe Anne Teresa De Keersmaeker heeft vandaag maandag de Gouden Leeuw voor haar hele oeuvre gewonnen op de (dans)Biënnale van Venetië.

Anne Teresa De Keersmaeker sleept dus de prestigieuze Golden Lion for Lifetime Achievement for Dance - Leone d’oro alla carriera per la Danza in de wacht. Dat meldt de Biënnale op haar site. Volgens de jury brengt De Keersmaeker een originele synthese tussen vormelijke strakheid en pathos, zoals onder meer in haar debuut Rosas danst Rosas. Dat ging in première op het Kaaitheaterfestival in 1983.

Directeur Virgilio Sieni looft haar als de vertegenwoordiger van “de verbinding tussen creatie en het proces van transmissie".

De Keersmaeker was eerder al op de Biënnale in Venetië aanwezig met het stuk Rain (2001) op muziek van Steve Reich.

De Gouden Leeuw wordt haar op zaterdag 27 juni 2015 in Venetië toegekend. Na de uitreiking volgt door een voorstelling van Fase, four movements to the music of Steve Reich, haar allereerste choreografie uit 1982. De Keersmaeker danst die zelf.

In Brussel, meer bepaald in het Centrum voor Hedendaagse Kunst Wiels in Vorst, loopt tot 17 mei de tentoonstelling Work/Travail/Arbeid waarbij De Keersmaeker haar dansvoorstelling Vortex Temporum herinterpreteert naar een museale ruimte.

Ook de Zwitserse toneelregisseur Christoph Marthaler en de Frans-Griekse componist Georgis Asperghis krijgen een Gouden leeuw, respectievelijk voor theater en voor muziek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni