© google

Anderlecht zet actieplan voor Dapperheidsplein op touw

17/10/2014

Een jaar of twee geleden kwamen een aantal Romagezinnen zich op en om het Anderlechtse Dapperheidsplein vestigen. En dat leidde prompt tot klachten over overlast. De gemeente heeft nu een actieplan op poten gezet dat beide partijen met elkaar moet verzoenen. Burgemeester Tomas gaat praten met de Roma.

De Roma veroorzaken kleine vormen van overlast, legt Koen Geurts van regionaal integratiecentrum Foyer uit.

Etensresten pikken
“De Romakinderen pikken etensresten van de borden van vertrokken klanten op de caféterrassen. Ze doen hun gevoeg achter het monument op het plein. Ze voetballen en breken daarbij al eens een ruit. De families hangen in groepjes rond, en laten daarbij al eens zonnebloempitten of drankblikjes achter. Er wordt hier en daar ook gebedeld.”

De handelaars op het plein zijn geërgerd en bezorgd over hun klandizie. In mei stapten ze al een eerste keer naar de media om hun ongenoegen te uiten. Maar vorige maand zijn ze ook een petitie begonnen om te protesteren tegen de ‘teloorgang’ van hun buurt – zonder de Roma met naam te noemen. Hun plein is “erger geworden dan het Lemmensplein”, zei een immobiliënagent in La Dernière Heure toen.

De gemeente Anderlecht - die zegt dat de criminaliteitscijfers in de buurt niet gestegen zijn - wil een dialoog opbouwen. De gemeentelijke preventiedienst werkt daarvoor al een paar jaar structureel samen met de vzw Foyer, die een aantal stewards van Roma-afkomst in dienst heeft. “Eerst vooral voor Kuregem, maar de laatste tijd ook rond het Dapperheidsplein”, zegt Vital Marage van de Preventiedienst.

Koen Geerts van Foyer: “De Roma brengen net zoals in hun thuisland Roemenië een groot deel van de dag buiten door. Op en om het Dapperheidsplein gaat het om een 15-tal gezinnen uit hetzelfde dorp als de veel grotere groep aan Ribaucourt. Er is een zekere vorm van sociale mobiliteit: Roma met iets meer geld gaan in een rustiger, iets duurdere buurt wonen, en dat is dan de wijk rond het Dapperheidsplein.”

Kinderanimatie en aanpak schoolverzuim
De Anderlechtse Preventiedienst heeft nu een actieplan geformuleerd, dat nog voor het einde van deze maand in het schepencollege gestemd wordt.

Al tijdens de zomer hebben straathoekwerkers activiteiten georganiseerd voor de Romakinderen, zoals taekwondo- en zumbales.

Daarnaast organiseert de gemeente haar halfjaarlijkse studiedag rond schoolverzuim in november specifiek rond de Romakinderen, die heel vaak vroegtijdig afhaken op school.

Verder zet de gemeente in op het sensibiliseren van de 120 medewerkers van de preventiedienst rond de specifieke problemen van de Roma.

Sinds begin oktober trekken de Romastewards van Foyer samen met Anderlechtse stadswachten eenmaal per week naar de Romagezinnen aan het Dapperheidsplein. Daarnaast plande de preventiedienst ook verzoeningsontmoeting tussen de Roma en de handelaars, maar die laatsten hadden daar geen trek in. “Dus hebben we dat plan voorlopig in de koelkast gezet”, zegt Marage.

De Preventiedienst organiseert nu over een week of twee een ontmoeting tussen de burgemeester Eric Tomas (PS) en de Roma.

'Kiezen voor de dialoog'
"Wij kiezen voor de dialoog, eerder dan voor een repressieve aanpak", zegt Marage. "Anderlecht verandert, deze gezinnen wonen hier perfect legaal. De burgemeester wil hun duidelijk maken dat ze welkom zijn, maar dat hun buren, de handelaars wel bepaalde verwachtingen hebben over hun gedrag. Dat sommige dingen beschouwd worden als wangedrag of overlast."

De bedoeling is dat de Roma daarna ook hun kant van het verhaal kunnen doen. "We proberen hen erbij te betrekken, want zij zijn ook inwoners van Anderlecht.”

Koen Geurts van Foyer: “Sowieso is dit vooral een probleem dat speelt als het mooi weer is. In de herfst zal het wat afzwakken, om dan in de lente herop te flakkeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni