© KH

Anderlecht pakt teloorgang van Wayezstraat aan

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
24/10/2014

Anderlecht pakt de teloorgang van de winkelbuurt in het centrum aan. Het gebied krijgt 29 extra agenten. Naast extra schoonmaakbeurten en preventie-acties wordt het winkeliers verboden koopwaar op het trottoir te stallen, met uitzondering van groenten, fruit en bloemen.

Voor een groep ontevreden handelaars uit de buurt rond het Dapperheidsplein somde Anderlechts burgemeester Eric Tomas (PS) donderdagavond op de gemeenteraad een waslijst van maatregelen op waarmee hij van de historische kern weer een "gezellige buurt" wil maken. Zijn kabinet heeft net een coördinatrice aangeworven die de herwaarderingsactie in goede banen moet leiden.

Er komen 29 agenten extra bij, zei Tomas. In de driehoek Wayezstraat-Dapperheidsplein-Doverstraat zullen daardoor elke weekdag minstens twee agenten te voet patrouilleren. Zij zullen van half twee tot half negen werken en ook identiteitscontroles uitvoeren op straat.

De beloofde wijkantenne van de politie komt er ook. "Maar we zijn nog op zoek naar een geschikte locatie. Als u er een weet?"

Nette trottoirs
Ook het vuilnis op straat wordt aangepakt. Vier schoonmaakmachines zullen twee à drie keer per dag het Dapperheidsplein, de Wayezstraat en het Verzetsplein schoonvegen en - spuiten, meldde de burgemeester.

Maar nette trottoirs hebben ook voldoende plaats voor de voetganger, zei Tomas. De gemeenteraad van Anderlecht heeft daarom beslist dat winkeliers enkel nog bloemen, fruit en groenten op de stoep voor de winkel mogen zetten.

De burgemeester had het tot slot ook over het preventieplan van de gemeente. Gemeenschapswachten zullen samen met Roma-medewerkers van regionaal integratiecentrum Foyer geregeld op straat het gesprek aangaan met de Roma-inwoners. Hij gaat zelf begin november met de Roma praten.

De handelaars uit de buurt reageren tevreden. "Wij willen ook een gezellige stadskern", zegt Youssef Hamdaoui, voorzitter van de winkeliersvereniging. "De beloften van de burgemeester klinken zeer goed en we hopen dat de situatie snel verbetert." Alleen over het uitstalverbod is de vereniging niet te spreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni