Anderlecht pakt bouwovertreders strenger aan

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Wie zich in Anderlecht aan een bouwovertreding bezondigt én tegen de lamp loopt, zal financieel harder zijn broek scheuren dan voorheen. Dat is de voornaamste maatregel van de gemeente om bouwcowboys te temmen.

Een nieuwe veranda, terras of ook gewoon een oud raam van de voorgevel vervangen: voor al dat moois dient eerst een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd te worden, maar al te vaak wordt de aanvraag niet gedaan. Een, omdat de verbouwing misschien geen groen licht dreigt te krijgen. Twee, omdat de kans op een controle uiterst beperkt is, Drie, omdat een antwoord van de dienst Stedenbouwkundige vergunningen vaak lang op zich laat wachten. In sommige gevallen zijn de regels zo weinig gekend of praktisch en financieel onhaalbaar, dat ze gemakkelijkheidshalve worden omzeild. Dat is de reden waarom voor zo vele Brusselse dakterrasjes nooit een vergunning werd aangevraagd.

De grootste boosdoeners zijn de huisjesmelkers die hun appartement in ‘koten’ onderverdelen en hun winstmarge willen verhogen ten koste van de leefbaarheid. Dat is dan ook de groep die bevoegde schepen Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) vooral voor ogen heeft met het nieuwe reglement. “Het is inderdaad de prioriteit, want zij vernietigen de huisvesting in de gemeente.”

Zo worden de bouwovertredingen onderverdeeld in drie categorieën, van licht naar matig tot ernstig. De dossierkosten voor de regularisaties van de ernstige overtredingen worden vertienvoudigd. En dat is nog maar een begin, want bij de vaststellingen van een ernstige inbreuk gaat het dossier naar het parket waar de overtreder een nog veel zwaardere sanctie riskeert.

Ook de administratie zelf wordt versterkt met een architect om de behandeling van dossiers te bespoedigen, “ook al valt de wachttijd in Anderlecht mee, in vergelijking met bijvoorbeeld de gewestadministratie,” zo geeft Van Goidsenhoven terloops een sneer naar het gewest.
Belangrijker misschien is dat ook de pakkans wordt verhoogd door het aantal controleurs op te krikken waarmee de gemeente vooral het gevoel van straffeloosheid wil aanpakken. Het aantal controleurs gaat van vijf naar acht of negen.

Bezint eer ge begint, dus. Dat kan met een bezoekje aan de dienst Stedenbouwkundige Vergunningen, elke werkdag tussen half negen en half elf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni