Anderlecht heeft weinig ruimte voor investeringen

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
04/03/2015

Een begroting in evenwicht voor Anderlecht. Met een bescheiden overschot van 1,4 miljoen euro klopt het boekhoudkundige plaatje in Anderlecht. Daartegenover staat dat er weinig ruimte is voor eenmalige investeringen.

Het recept voor de begroting in evenwicht is klassiek. Ze bespaart op de grootste begrotingspost, namelijk het personeel – goed voor 55 procent van het budget. Gemeenteambtenaren die op pensioen gaan worden zoveel mogelijk intern vervangen. Een oefening die de gemeente al een paar jaar op rij uitoefent en uitmondt in een keurige boekhouding. Die politiek is grotendeels opgelegd door het Brussels Gewest dat ondertussen al bijna tien jaar bijpast, en de gemeente in ruil in een strakker budgettair keurslijf dwingt. Al spant de riem minder strak dan in het begin van dat begeleidingsprogramma in 2007, toen de buitengewone begroting slechts 23,5 miljoen bedroeg, zowat de helft van de huidige. “De eerste inspanningen waren inderdaad de zwaarste omdat we toen uit een diepe financiële put kwamen,” zegt schepen van Begroting Fabrice Cumps (PS) daarover. “We hebben nu iets meer ruimte om te lenen, ook al legt Europa strenge beperkingen op. Anderzijds zijn ook de subsidies gevoelig verhoogd om de capaciteit in het onderwijs te verhogen.” Zo komen er in de gemeente in totaal 1.400 schoolplaatsen bij.

Ook de gemeente-infrastructuur wordt uitgebreid. Er komt een nieuwe vleugel aan het gemeentehuis om de dienstverlening te verbeteren.

Voor de ontwikkeling van wijken richt het gemeentebestuur haar pijlen op de verloederde zuidwijk. Zo wordt er 187.000 euro vrijgemaakt voor een bijzonder bestemmingsplan voor de buurt rond het Zuidstation dat parallel loopt met het bbp van buurgemeente Sint-Gillis. Ook worden er kredieten voorzien voor de kanaalzone. Investeringen die al bij al beperkt blijven door de huidige economische crisis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni