Gemeentehuis anderlecht

Anderlecht boekt overschot 1,2 miljoen euro

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
29/10/2014

In crisistijden gaat het de gemeente Anderlecht financieel voor de wind. Zo boekt ze dit jaar 1,2 miljoen euro overschot op haar rekeningen van 2013. Toch als het over de vaste uitgaven gaat, want voor investeringen - die niet in de gewone begroting zijn opgenomen - staat er nog een rekening open van 25 miljoen euro.

De financiën waren lange tijd het zorgenkind voor de gemeente Anderlecht. In 2007 stond de gewone begroting voor 21 miljoen euro in het rood en kreeg Anderlecht van het Gewest een financieel begeleidingsplan opgelegd. Tegenover financiële steun stond een strak begrotingsbeleid dat nu haar vruchten lijkt af te werpen. 1,2 miljoen euro boekte Anderlecht op de begroting van 2013. Over de jaren heen wordt zelfs een gecumuleerd overschot van 1,7 miljoen euro gehaald.

Al is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo komen eenmalige investeringen nooit in de gewone begroting terecht, omdat het uitgaven zijn die over meerdere jaren worden afgeschreven.

Of om het in mensentaal te verwoorden: in een jaar dat een gezin een huis en een auto koopt, zal het haar totale schulden die het daarvoor maakte ook niet allemaal in dat jaar in het gezinsbudget opnemen, maar spreiden.

Al is die buitengewone begroting wel niet min. Want zonder dat ‘boekhoudkundige mechanisme’ zou er sprake zijn van een verlies van om en bij de 25 miljoen euro.

Een resultaat waar de oppositie uiteraard liever naar verwijst dan het begrotingsoverschot waarvoor begrotingsschepen Fabrice Cumps (PS) zich graag op de borst klopt.

Het resultaat is gedeeltelijk te danken aan de gewestelijke financiële steun die de gemeente van het Brussels Gewest geniet, maar ook aan een betere opvolging van de inkomsten en uitgaven en een strikt beheer van de aanwervingen hebben aan het positieve resultaat bijgedragen.

OCMW-audit
Toch is Anderlecht nog lang niet uit de gevarenzone. De gemeente blijft kampen met de impact van een arme bevolking, en dat weegt zwaar op de financiën. Zo liet het OCMW van Anderlecht dit jaar nog een tekort van 3,9 miljoen euro optekenen, een uitgave die nota bene wel binnen de gewone begroting valt.

Volgens Cumps is dit tekort te wijten aan de federale overheid die een minder groot deel van de sociale hulp voor haar rekening nam dan voorzien. De OCMW-audit die nu gaande is, zou ervoor moeten zorgen dat door efficiëntere processen deze kost op termijn verlicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni