Anderlecht eist 450.000 euro van jonge speler

© FM Brussel
20/11/2014

Voetbalclub Anderlecht eist een schadevergoeding van 450.000 euro van een zestienjarige speler. Zijn ouders ondertekenden vier jaar geleden een contract. Maar zo'n verbintenis is volgens specialist arbeidsrecht Roger Blanpain onwettig.

RSCA wil 450.000 euro van de zestienjarige Jason Eyanga-Lokilo. Die weigert een profcontract te tekenen bij de club.

De landskampioen verwijst naar een overeenkomst van vier jaar geleden. De ouders kregen toen 75.000 euro en tekenden een document waarin ze beloofden dat hun zoon op zijn zestiende een profcontract zou tekenen.

Met die zogenaamde sterkmakingsovereenkomst, willen wel meer clubs verhinderen dat talent op jonge leeftijd naar het buitenland trekt. Maar zo'n verbintenis is onwettig, en alleen mogelijk omdat de voetbalwereld zich boven de wet stelt, zegt professor emeritus arbeidsrecht Roger Blanpain.

"De FIFA, UEFA en Voetbalbond maken afspraken onder elkaar, maar eigenlijk moet men het gewone recht toepassen. Er is een wet voor arbeidsovereenkomsten voor sportbeoefenaars. Dit soort verbintenissen is manifest in strijd met de mensenrechten en de kinderrechten."

Eyanga-Lokilo is momenteel in Italië waar hij een contract wil tekenen bij een club in Verona. Een uitspraak wordt pas midden volgend jaar verwacht.

RSCA: 'Ongelijke strijd'
In een persbericht zegt RSC Anderlecht donderdagavond "dat de club, net als alle andere Belgische prof clubs, moet strijden met ongelijke wapens tegen de Europese clubs die niet alleen over veel meer financiële middelen beschikken maar ook de wet aan hun kant hebben."

"Zo mogen buitenlandse clubs wel profcontracten afsluiten met jongeren onder de 16 jaar. Dit zorgt elk jaar weer voor een exodus van jonge Belgische voetballers die hun geluk in het buitenland zoeken", aldus paars-wit.

Volgens de club "is RSCA met zijn aanpak net wel sociaal verantwoord bezig".

"De rolmodellen dienen zich jaar na jaar aan, wat dan weer de aanleiding geeft aan jonge jongens om zich hierdoor te laten inspireren", luidt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni