© Wikipedia

Amper hinder door stiptheidsacties Brussels Airport

© Belga
03/08/2015

Op de luchthaven van Zaventem vinden vandaag maandag stiptheidsacties van het veiligheidspersoneel plaats. Aan de veiligheidspoortjes voor vluchten binnen de Schengenzone worden de identiteitspapieren en vliegtuigtickets systematisch opgevraagd en rigoureus gecontroleerd. Dat levert echter geen wachtrijen op.

De medewerkers van het veiligheidspersoneel zijn ongerust over hun statuut. Vanwege de verhoogde terreurdreiging moesten ze al een deel van hun taken afstaan aan de politie. Ze zijn bang dat de overheid nu hun resterende taken door privéfirma's wil laten uitvoeren. Ook maken ze zich zorgen over de veiligheid op de luchthaven; al vijftig keer zouden mensen door de veiligheidspoortjes geglipt zijn die sinds maart in functie zijn.

De acties gaan uit van de liberale en socialistische vakbond. Aan de veiligheidspoortjes van de Schengenzone werd maandagochtend "volgens het boekje" gecontroleerd. Van wachtrijen was geen sprake. "Er waren geen incidenten", zegt Bart Neyens van de socialistische vakcentrale ACOD. "Als dat wel zo was geweest, hadden reizigers wel moeten wachten."

De rest van de dag zal gecontroleerd worden op het tarmac, bij cateringbedrijven en personeel. Bijvoorbeeld om na te gaan of ze de nodige documenten kunnen voorleggen. Ook zal het personeel naar de zetel gaan van de CEO van Brussels Airport om er hun grieven nogmaals kenbaar te maken. De hinder voor reizigers zal dus zo goed als onbestaande zijn. De bedoeling van de vakbonden is niet om reizigers te treffen, wel om een schot voor de boeg te lossen. In september staat een vergadering gepland met bevoegd minister Jacqueline Galant (MR) over de toekomst van het veiligheidspersoneel. "We willen bereiken dat er op dat moment overleg komt, niet dat we met een droge mededeling voor voldongen feiten worden geplaatst", zegt Thierry Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni