Ambtenaar vervangt flik (en parket)

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
10/09/2014

De gemeente Elsene breidt haar systeem van GAS-boetes uit. Voortaan zijn ambtenaren bevoegd om kleine inbreuken op de wegcode te bestraffen.

De gemeentebesturen van Elsene en Brussel-Stad hebben hun politiereglement op elkaar afgestemd. “Voorheen was er wel een gemeenschappelijke sokkel, maar waren er ook veel zaken die in de ene gemeente beboet konden worden en in de andere niet,” vertelt hoofdambtenaar GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sancties) Bertrand de Buisseret van de gemeente Elsene. “Bovendien wilden we de boetes verhogen tot maximum 350 euro, maar dat ging niet zonder dat we een reeks nieuwe bestrafbare feiten invoerden. Zo voorziet de meest recente GAS-wet van 2013 het. Het resultaat is dat onze gemeente nu een sluitende GAS-wet heeft.”

Resultaat is ook dat Elsene een versnelling hoger zal schakelen wat betreft het toekennen van boetes. De Buisseret: “Binnenkort kunnen ook lichte inbreuken op de wegcode door ambtenaren worden beboet. Inbreuken zoals in dubbele file geparkeerd of met de wielen op het trottoir staan. Idealiter is dat deel van het reglement tegen begin 2015 rond, want we moeten nog een protocolakkoord met het parket tekenen.”

De Buisseret geeft mee dat boetes door ambtenaren efficiënter zijn dan wachten op het parket. “De hardnekkigste overtreders weten dat het parket pv’s voor foutparkeren niet vervolgt. Wij willen vooruit, we willen dat dat wordt beboet. Vandaar de opname in onze GAS-regels. Het blijft evenwel mogelijk om protest aan te tekenen. Mensen doen dat vaak, en als het verhaal genuanceerd kan worden, dan willen we de boete al eens verminderen of kwijtschelden.”

De voorbije jaren waren alvast vruchtbaar voor de gemeente. In 2012 werden er in totaal 9.000 boetes uitgeschreven door ambtenaren. De meerderheid daarvan voor sluikstorten, vandalisme en wildplassen, en kleinere hoeveelheden voor nachtlawaai. Gemiddeld duurt een GAS-procedure twee tot vier maanden.

Critici kunnen zich vragen stellen over het arbitraire van het GAS-systeem, want het zet de deur open voor ambtelijke willekeur. Ook is het absurd om voor elk van de zes Brusselse politiezones het politiereglement te moeten kennen. Aan de andere kant: wildparkeren is wel degelijk een probleem in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni