Alternatieve munt Eco Iris verdwijnt

© brusselnieuws.be
27/11/2014

De Eco Iris, de ‘aanvullende munt’ die in bepaalde Brusselse wijken was ingevoerd om duurzaam gedrag te steunen, verdwijnt. De investeringen in de munt lonen niet voldoende, zegt minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH).

De Eco Iris is een geesteskind van Fremaults voorganger Evelyne Huytebroeck (Ecolo). De munt moest milieuvriendelijk gedrag belonen. Deelnemers in de vijf gemeenten waar de munt getest is, kregen Eco Irissen als ze milieuvriendelijke handelingen stelden, van het openbaar vervoer nemen tot zich aansluiten bij een wijkcompost of een groendak aanleggen.

Het werd een klassiek verhaal van de kip of het ei: er waren maar weinig deelnemende winkels waar de munt kon worden uitgegeven, waardoor nog meer deelnemende handelszaken er de brui aan gaven.

Het Brussels Gewest heeft sinds 2012 al 400.000 euro in de munt geïnvesteerd, bevestigt Kathrine Jacobs, woordvoerster van Fremault, aan brusselnieuws.be. Volgens de RTBF circuleert echter maar het equivalent van 8.000 euro aan Eco Irissen. “De belangrijke investering heeft niet bewezen dat ze de moeite loont”, meldt het kabinet-Fremault nu.

'Burgerschapsdynamiek'
De Eco Irissen die nu nog in circulatie zijn, kunnen nog gebruikt worden.

Maar de minister wil de ‘reële burgerschapsdynamiek’ die de munt heeft opgeleverd behouden, zegt haar woordvoerster. De gemeenten die het project op kleinere schaal binnen hun eigen gemeente willen verderzetten, zullen daarbij ondersteund worden. Hoe dat precies gaat gebeuren, weet Jacobs echter nog niet.

“Er is voorlopig alleen beslist dat het project niet verdergezet wordt in zijn huidige vorm. Nu moeten onze specialisten van Leefmilieu Brussel verder overleggen met de deelnemende actiecomités en gemeenten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni