Albert Wastiaux nieuwe operationeel directeur Bozar

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
22/12/2014

Albert Wastiaux wordt vanaf 1 april 2015 operationeel directeur van Bozar. Dat is een nieuwe functie. Wastiaux gaat de dagelijkse leiding in handen nemen van het kunstenhuis, Paul Dujardin blijft algemeen directeur. Het Nationaal Orkest van België moet nu wel op zoek naar een nieuwe intendant.

Albert Wastiaux (58) is al zestien jaar intendant (algemeen directeur, red.) bij het Nationaal Orkest van België. Het NOB is naast Bozar en de Koninklijke Muntschouwburg een van de drie federale culturele instellingen. Hij staat nog drie maanden aan het hoofd van het NOB, waarna hij op 1 april als operationeel directeur aan de slag gaat bij Bozar, de grootste culturele instelling van het land.

Wastiaux zal vooral de interne werking van Bozar moeten verbeteren. Om het in bedrijfstermen te zeggen: hij wordt de COO van Bozar, terwijl Paul Dujardin CEO blijft. Dujardin kan zich toeleggen op zijn sterke punten: het visionair nadenken over Bozar als Brussels, Belgisch en Europees kunstencentrum, terwijl Wastiaux orde op zaken moet brengen in de soms chaotische werking en organisatie van het kunstenhuis. Wastiaux wordt door een insider omschreven als "iemand die sterk projectmatig werkt en altijd het overzicht behoudt".

Wastiaux wou maandagavond geen commentaar geven over zijn overstap. In zijn omgeving wordt gezegd dat hij na al die jaren aan het hoofd van het NOB graag een nieuwe uitdaging wou aangaan. Zijn beslissing zou niets te maken hebben met de mogelijke fusering van het Nationaal Orkest van België en het orkest van de Muntschouwburg. Een beslissing daarover is nog niet genomen, maar de federale regering denkt wel na over die (besparings)piste.

Besparingen
Bozar staat ook voor moeilijke besparingen. Terwijl de Koninklijke Muntschouwburg vorige week communiceerde over waar de instelling op gaat snoeien als gevolg van de besparingsmaatregelen van de federale overheid, heeft Bozar dat nog altijd niet gedaan.

Paul Dujardin blijft verder omringd door financieel directeur Jérémie Leroy, artistiek coördinator Adinda Van Geystelen, en juridisch directeur Didier Verboomen. Wastiaux zal net als hen in het directiecomité van Bozar zetelen.

Etienne Davignon, voorzitter van Bozar, wou maandag geen commentaar geven op de aanstelling van Wastiaux.

Korte biografie van Wastiaux
Albert Wastiaux werd in 1956 geboren in Nederland en kwam op vierjarige leeftijd naar België. Hij deed zijn kandidaturen aan de Europese school in Ukkel, waarna hij in 1983 aan de ULB een diploma musicologie behaalde.

Hij werkte daarna bij de Conseil de la Musique van de Franse Gemeenschap als administratief secretaris. Daarnaast creëerde en produceerde hij eigen muziek met zijn jazzensemble. In 1988 kwam hij aan het hoofd te staan van het symfonisch orkest van de RTBF, en later adjunct van de directie. In 1992 wordt hij departementshoofd van Musiq 3. In mei 1998 wordt hij benoemd tot intendant van het Nationaal Orkest van België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni