Alain De Ley c Marc Gysens

Alain De Ley: ‘De mooiste composities zijn requiems’

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
20/08/2014

“Na verschillende uitvoeringen van het Requiem van Gabriel Fauré, waren de meeste zangers van het Vlaams Radio Koor (VRK) ‘van de hand Gods geslagen’; niemand begrijpt waarom.” Artistiek directeur Alain De Ley fonkelt van enthousiasme als hij het over de nieuwe cd-reeks ‘Requiems’ heeft, waarvan de eerste in release gaat in september.

Een cd-reeks van vijf requiems, waarom?
Alain De Ley: “Veel van de mooiste muziek die componisten hebben geschreven zijn de requiems voor koor, met dat van Mozart op kop. We starten met het Requiem van Fauré, nadien volgen Brahms, Mozart,
Desenclos en Duruflé. Fauré namen we op in Studio 4 van Flagey, de werken van Gounod, Ave Verum en Les sept paroles de notre seigneur Jésus-Christ sur la Croix (op dezelfde cd) registreerden we in de kapel van het Hollands College in Leuven.”

Wat maakt het verschil met andere opnames?
De Ley: “Onze VRK-dirigent Hervé Niquet heeft heel eigenzinnige inzichten in deze muziek, gebaseerd op jaren van historische studie. Bepaalde muzikale stijlen dragen een retorische betekenis in zich, dat haalt Niquet sterk uit het werk. De uitvoering wordt daardoor veel subtieler, en aan de zangers wordt goed uitgelegd waarom. Ze worden dan ook tot het uiterste gedreven in het gebruik van hun dynamiek en hun articulatie.”

Toert u ook met deze muziek?
De Ley: “We brachten het vorig jaar een drietal keer, en recent nog in Saint-Riquier (Frankrijk); in mei 2015 zingen we het in Parijs, in de Eglise Saint-Roch. Vermits wij terug aansluiten op de grote traditie van radiokoren – waarin de VRK zelfs een pionier was op het vlak van Oude Muziek – zijn wij heel flexibel in repertoire. Met elke gastdirigent stappen we dan ook vlot in een ander repertoire. Die flexibiliteit brengt ons van dit najaar tot begin 2016 naar Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk enzovoort, met twaalf concerten...”

Requiem van Gabriel Fauré, Vlaams Radio Koor & Brussels Philharmonic Soloists, release bij Evil Penguin Records in september, www.eprcclassic.eu

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni