Brusselregeerakkoord2014DT10

Akkoord over verdeling bevoegdheden

© brusselnieuws.be
18/07/2014

De Brusselse regeringspartijen hebben een akkoord bereikt over de verdeling van de ministerportefeuilles. SP.A krijgt Openbare Werken en Transport, Open VLD mag de minister voor Begroting en Financiën leveren. Het FDF van Didier Gosuin krijgt Werk en Economie, PS Netheid en Ruimtelijke Ontwikkeling.

De verdeling van de ministerportefeuilles in de nieuwe regering is bekend.

Guy Vanhengel zal voor Open VLD vice-minister-president en minister van Financiën en Begroting worden, en krijgt ook de bevoegdheid Buitenlandse Betrekkingen. Samen met de minister-president wordt hij ook verantwoordelijk voor het Imago van Brussel.

SP.A levert met Pascal Smet de minister voor Openbare Werken en Vervoer. Ook de ondervoorzitter van het parlement wordt een socialist.

Bianca Debaets wordt voor CD&V staatssecretaris voor Informatica en Digitalisering, Gelijke Kansen, Dierenwelzijn, Ontwikkelingssamenwerking en Verkeersveiligheid.

De PS levert de minister-president en een staatssecretaris. Zowel Laurette Onkelinx als Rudi Vervoort werden nog genoemd als minister-president, maar het wordt nu toch Rudi Vervoort. Voor de post van staatssecretaris circuleren de namen van onder andere Rachid Madrane en Emir Kir.

Samen worden ze bevoegd voor Ruimtelijke Ontwikkeling, Stadsbeleid, Stedelijke Renovatie en Studentenzaken, de Brusselse Haven, Netheid, Ambtenarenzaken en Administratieve Vereenvoudiging, Statistieken, Lokale Besturen en de financiering van stedelijke sportinfrastructuur, Toerisme en Wetenschappelijk Onderzoek.

Ook de voorzitter van het Brussels parlement wordt een PS'er.

Voor het FDF wordt Didier Gosuin minister. Daarnaast krijgt de partij een staatssecretaris. Dat wordt Cécile Jodogne. Het FDF krijgt de bevoegdheden Werk en Beroepsopleiding, Economie, Buitenlandse Handel en de Brandweer en Dringende Medische Hulp.

CDH ten slotte krijgt een minister, mogelijk Céline Fremault, bevoegd voor Milieu, Natuurbehoud, Landbouw, Energie en Wonen.

Vlaamse Gemeenschapscommissie
In het college van de VGC gaan Begroting, Onderwijs en Opleiding en Studentenzaken naar Open VLD. De liberalen leveren ook de voorzitter van de VGC-raad.

SP.A krijgt Cultuur, Jeugd, Sport en Stadsbeleid. CD&V wordt verantwoordelijk voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezinsbeleid en Gelijke Kansen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni