1444 voetvolk
© Michel Petit

AH/HA van Voetvolk: het lichaam en de lach

MB
© Agenda Magazine
30/09/2014

Voetvolk is de dans- en performancegroep rond danser-choreograaf Lisbeth Gruwez en componist en muzikant Maarten Van Cauwenberghe. Beiden zijn artists in residence in het Troubleyn Laboratorium van de Antwerpse beeldend kunstenaar Jan Fabre. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de producties van Voetvolk een hoog performancegehalte hebben en een belangrijke klemtoon leggen op het conceptuele en sculpturale.

Na vijf solo's creëerde Gruwez dit keer een groepschoreografie. De vijf opvallend gestylede personages in de gestileerde dansperformance AH/HA treffen elkaar op een naamloze, verlaten, donkere plek. Eens ze toenadering tot elkaar gevonden hebben, worden ze allemaal het voorwerp en het subject van een studie over de lach als fysiek en sociaal gegeven.

Daarvoor voerde Gruwez een lang onderzoek, dat ze ook komt toelichten op 10 oktober tijdens een nabespreking. De bewegingstaal varieert van subtiele gezichtsexpressie tot totale lichamelijke extase, waarbij een grote rol is weggelegd voor de soundscape van Van Cauwenberghe, die met zijn soms abstracte, soms zeer herkenbare geluiden de emoties mee stuurt en kleurt. Zo krijgt wat aanvankelijk op een vormenstudie van het lachende lichaam lijkt uiteindelijk ook een psychologische lading, en wordt ook de toeschouwer heen en weer geslingerd tussen onrust en bevrijding. Ook de oprechte spontane lach is dan nooit ver weg.

Voetvolk: AH/HA

data: 9 > 11/10, 20.30

tickets: €5 > 14

waar: Les Brigittines, Korte Brigittinenstraat, Brussel, 02-213.86.10

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni