Agoria: 'Jobs raken niet ingevuld door fileprobleem'

© FM Brussel
10/04/2014

Het aanpakken van de mobiliteitsproblemen in Brussel moet dé politieke topprioriteit zijn. Dat zegt Agoria, de federatie van technologiebedrijven, in aanloop naar de verkiezingen. Ook het gebrek aan gekwalificeerd personeel is een groot probleem voor de bedrijven.

Meer dan 60 procent van de Brusselse ondernemingen wil dat het Gewest iets doet aan de mobiliteitsknoop, zo blijkt uit een enquête van Agoria. De files zorgen immers niet alleen voor tijdverlies, maar bemoeilijken ook de zoektocht naar personeel. "Mensen weigeren jobs omdat ze niet dagelijks in de file willen staan", zegt Floriane de Kerckhove, directrice van Agoria.

De technologiefederatie vraagt duurzame én intelligente mobiliteitsoplossingen. “Het is tijd voor een ambitieus actieplan rond dynamisch verkeersmanagement,” klinkt het. Agoria stelt voor om een filelabo op te richten naar Nederlands voorbeeld. "Zo kunnen bedrijven en overheden samenwerken en oplossingen uitwerken om de mobiliteit vlotter te doen verlopen."

Agoria vraagt verder om bedrijfszones zoals die in Evere en Vorst beter bereikbaar te maken. De federatie verwacht beterschap met het Gewestelijk Expresnet (GEN), dus moet het langverwachte voorstadsnet sneller gerealiseerd worden.

De technologiebedrijven zien geen heil in een stadstol maar zijn wel te vinden voor een slimme kilometerheffing. "Dit kan wel enkel als het fiscaal neutraal is door het afschaffen van andere taksen en het moet op intergewestelijk niveau worden aangepakt, want anders dreigt delokalisatie uit het Brussels Gewest.”

Opleidingspool voor industriejobs
De tweede prioriteit (45 procent) die Brusselse bedrijven aanduiden, is het aantrekken van voldoende geschoold personeel. Voornaamste problemen bij het invullen van vacatures zijn niet de juiste kwalificaties, onvoldoende talenkennis en, opnieuw, het mobiliteitsprobleem. "De bedrijven zijn vooral op zoek naar ingenieurs, technisch-commercieel talent, ICT-experten en technici zoals elektro-mecaniciens, lassers, … Er bestaat een grote mismatch op de Brusselse arbeidsmarkt voor deze functies", klinkt het.

De technologiefederatie vraagt dat er meer rond bewustmaking rond deze jobs wordt gewerkt. “De gemeenschappen moeten structureel inzetten op het ontdekken van technologie in hun schoolprogramma,” zegt de Kerchove.

“We pleiten ook voor de oprichting van een opleidings- en tewerkstellingspool voor industriejobs en een ander voor ICT,” aldus nog de Kerchove. “Er bestaan al initiatieven van het gewest en de gemeenschappen, maar deze zouden gegroepeerd moeten worden en het aantal opleidingen verdubbeld.”

Agoria vertegenwoordigt in Brussel 300 bedrijven die samen 32.000 werknemers tellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni