Politiepatrouille wijkagent Molenbeek 2

De VSOA Politie, NSPV en ACV Openbare Diensten hebben donderdag een stakingsaanzegging ingediend in het kader van de uitvoering van het zogenaamde Kanaalplan. De vakbonden vinden het niet kunnen dat agenten van de federale politie zonder overleg zijn overgeplaatst naar onder meer Molenbeek en Vilvoorde.

De aanzegging betreft de leden van zogenaamde Algemene Reserve van de federale politie, die abrupt gedetacheerd werden naar de twee betrokken politiezones, zo luidt het. Het gaat om een zeventigtal mensen.

"Die werden abrupt gedetacheerd naar de twee betrokken politiezones", zo luidt het. "Het Kanaalplan, voortvloeiend uit de regeringsbeslissingen die op 19 november bekend werden gemaakt, werd in werking gesteld zonder enig akkoord van de Kern, en vooral zonder enig overleg en zonder enig respect voor de wetgeving inzake welzijn en veiligheid op het werk", zo luidt het in een gemeenschappelijke mededeling.

"Collega's die naar dergelijke plaatsen gedetacheerd werden, waar zij nochtans (on)rechtstreeks tegen het terrorisme dienen te strijden, werden met een simpel telefoontje op vrijdag 29 januari op de hoogte gesteld. Ze dienden zich al op 1 februari aan te bieden in Molenbeek of Vilvoorde, zonder ook maar iets te weten over de aard van het werk of de arbeidsomstandigheden".

De vakbonden leggen een aantal eisen op tafel: zo moet de federale overheid onmiddellijk de nodige initiatieven ondernemen om de betrokken agenten te informeren, moeten er geldelijke sociale maatregelen uitgewerkt worden om de onverwachte onkosten te dragen, moet een draaiboek ontwikkeld worden met de te volgen procedure in geval van herhaling van een dergelijke operatie en moet er een paritair overleg ingesteld worden voor het behandelen van specifieke sociale gevallen.

Indien de onderhandelingen niet tot een akkoord leiden, zal de staking aanvangen op 22 februari om 23:59 uur, en lopen tot 29 februari om 07:01 uur.

'Als grote mensen bespreken'
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt dat de problemen rond de uitvoering van het Kanaalplan "als grote mensen met de bonden rond de tafel kunnen besproken worden". Zo reageert hij via zijn woordvoerder op de stakingsaanzegging.

Volgende week staat overigens nog een vergadering met de bonden op de agenda, aldus de woordvoerder. Hij wijst er nog op dat "een krachtdadig plan zoals het Kanaalplan flexibiliteit vraagt".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni