© G Dos Santos/Twitter

‘Agenten mochten collega’s in nood niet helpen’

© brusselnieuws.be
08/11/2014

Agenten die opgeroepen werden voor de nationale betoging donderdag, mochten hun belegerde collega’s aan de Hallepoort niet te hulp schieten. Dat schrijven zowel La Dernière Heure als Het Laatste Nieuws. De agenten wijzen met een beschuldigende vinger naar Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Anonieme agenten geven in de zaterdagkranten vlijmscherpe commentaar op de situatie bij de betoging donderdag. “Urenlang kregen we slaag. Het was een veldslag", zeggen de agenten. "En het enige bevel dat we kregen, was: reculer. ­Terugtrekken. En dus deelden we nóg meer in de klappen en kregen we nóg meer stenen in onze nek, vooral van Antwerpse dokwerkers die zich straffe­loos waanden. Op zeker moment hebben we - ondanks een uitdrukkelijk verbod van het commando - traangas gebruikt. Om erger te voorkomen."

De getuigende agenten zijn bijzonder hard voor burgemeester Mayeur. "Hij is het hoofd van de politie en moest deze betoging in goede banen leiden. Maar door zijn softe aanpak en zijn bevelen om steeds terug te ­trekken, liep het nog méér uit de hand. Het ergst van al: plots stond de Mayeur zélf tussen de betogers. Alsof hij overgelopen was. Het was al duidelijk bij de briefing: 'Bij vernielingen van auto's en gebouwen doen we niks', zei onze officier."

Een andere agent zegt dat het bevel om niet tussen te komen niet van zijn superieuren, maar van het burgerlijk bestuur kwam. “Het was verschrikkelijk om de oproepen om hulp te horen en niets te kunnen doen. En dat gedurende bijna een uur”, klinkt het.

Vrijdag haalde ook de liberale vakbond VSOA politie zwaar uit naar Mayeur. Die zou zijn agenten niet voldoende steunen, aldus de politievakbond.

Bij de rellen na de nationale betoging donderdag raakten 112 agenten gewond, ongeveer een kwart van het aantal ingezette manschappen. Eén man blijft ondertussen in de cel omdat hij verschillende agenten zou geslagen hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni