Agent voor de rechter voor antisemitische uitspraken op Facebook

© Belga
07/10/2015

Een Brusselse agent heeft zich woensdagnamiddag voor de Brusselse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor mogelijks antisemitische uitspraken op Facebook. Hij had zwaar uitgehaald naar het Israëlische leger en de Joden en hen onder meer uitgemaakt voor honden en tuig. De man, zelf een overlever van de Somalische burgeroorlog, houdt vol dat het een emotionele uitspraak was en hij geen haat koestert tegen Joden.

De 33-jarige agent van de federale politie deed zijn uitspraken op Facebook in de zomer van 2014 toen het Israëlisch-Palestijnse conflict opnieuw hoog oplaaide in de Gazastrook.

De agent plaatste toen een Facebookpost waarin hij schreef dat de gruweldaden van Israël die van Hitler overtroffen en dat hij begreep waarom Hamas daar de verkiezingen won. Hij vergeleek de voormalige Israëlische premier Ariel Sharon ook met Khadaffi en Hitler en maakte de Joden uit voor tuig en honden.

"In de daaropvolgende discussie op Facebook toonde hij zich nu eens genuanceerd, dan weer totaal niet", zei de substitute van het parket Halle-Vilvoorde. "Deze post was ook niet het eerste misplaatste bericht van de man, die duidelijk heel ongenuanceerd naar het conflict kijkt."

Het parket gaf wel toe dat de agent hoog aangeschreven stond bij zijn collega's en zijn persoonlijke meningen geen invloed hadden op zijn professioneel functioneren. "Een symbolische straf dringt zich wel op, om duidelijk te maken dat dit soort uitspraken ongepast zijn en een reactie verdienen", klonk het nog.

Somalische oorlog
De agent zelf vroeg om de vrijspraak. "Ik heb zelf als kind de oorlog in Somalië meegemaakt en heb daar in scholen en ziekenhuizen gescholen voor bombardementen", zei de man. "Ik heb daar mensen in die bombardementen zien sterven. Iedereen die een ander mens doodt, die kinderen in scholen en ziekenhuizen bombardeert, is voor mij een slecht mens. Of dat nu Israëlische militairen zijn of Somalische militieleden."

De man beseft dat hij in de fout is gegaan: "Ik was geëmotioneerd nadat ik beelden van de Gazastrook gezien had op het nieuws en heb me onvoldoende gerealiseerd dat mijn Facebookpagina openbaar was. Ik had misschien niet zo mogen veralgemenen. Anderzijds heeft de Turkse president Erdogan ook de vergelijking met Hitler gemaakt en hij is ontvangen door onze koning."

De rechtbank spreekt op 20 oktober haar vonnis uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni