Staatssecretaris voor Openbare Netheid Laanan

Afvalophaling bijgestuurd: witte zak blijft twee keer per week

TG
© brusselnieuws.be
02/02/2016

Er komt een nieuwe hervorming van de vuilnisophaling, minder dan een jaar na de vorige. De witte restafval-zak wordt toch twee keer per week opgehaald. De gele en blauwe zak worden elke week opgehaald, en de oranje zak voor organisch afval wordt in het hele gewest ingevoerd. Nieuw: avondophalingen worden geschrapt, en de zakken worden steviger.

De hervormingen werden aangekondigd door staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS). Zij kondigde vorig jaar nog aan dat de witte zak voor restafval nog maar een keer per week opgehaald zou worden, in plaats van twee keer per week. Dat wordt nu teruggedraaid, nadat de schrapping van de ophaaldag een storm van kritiek veroorzaakte.

“We hebben de laatste maanden veel nagedacht en overlegd met mensen en gemeentes. We hebben gemerkt dat er veel kritiek en ongerustheid was, onze hervorming werd niet goed begrepen”, klinkt het bij Laanan. “Ik blijf ervan overtuigd dat de hervorming een goede zaak is, maar ik ben niet koppig, en we moeten reageren op de bezorgdheden van de mensen. De hervorming kwam blijkbaar te vroeg.”

Vijf zakken per week
De andere veranderingen die aangekondigd waren blijven wel. De blauwe zak (PMD) en de gele zak (papier) worden binnenkort elke week opgehaald. Nu is dat nog om de twee weken. De oranje zak voor organisch afval, nu nog een proefproject, wordt ingevoerd in het hele gewest. Ophaling: elke week. Daarnaast blijft de groene tuinafval zak ook bestaan. Dat brengt het aantal zakken op vijf.

Het budget voor de vuilnisophaling blijft hetzelfde, terwijl er meer zakken opgehaald worden. Dat kan omdat de avondophalingen geschrapt worden. “Het gebeurde te vaak dat mensen hun afval ’s ochtends op de stoep zetten, en dat bleef dan de hele dag staan”, zegt Laanan.

Informatiepakket
Laanan wil met de hervorming inzetten op communicatie. “Er gaat heel wat veranderen, en dus gaan we de Brusselaars goed informeren. Iedereen krijgt over een paar weken een infopakket in de bus. En er komt een volledig nieuwe website”, laat de staatssecretaris weten. Het nieuwe ophaalschema komt er in de herfst. De rondes van het netheidspersoneel veranderen, en daarover moet eerst nog overlegd worden met de vakbonden.

Toch blijft het de bedoeling om op de lange termijn de witte zak wekelijks op te halen. “Door de oranje zak zal er op termijn minder afval in de witte zak terecht komen. En zo zal er dus geen nood meer zijn aan twee ophaalrondes per week. Maar het is duidelijk dat de hervorming te snel gebeurde”, besluit Laanan.

De PVDA reageert verheugd op het nieuws. De partij verzette zich de afgelopen maanden hevig tegen de schrapping van een ophaaldag per week. "Veel mensen leven in een klein appartement en hebben geen plaats om al die zakken een hele week te laten staan. Voor hen is het goed nieuws dat de minister het plan nu terugdraait", klinkt het bij Youssef Handichi, Brussels parlementslid voor PVDA. De partij viert het nieuws dinsdag met een feestje aan de Beurs, om 17 uur.

Bekijk ook de video van tvbrussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni