Afghanen slapen niet meer in Begijnhofkerk

© brusselnieuws.be
05/04/2014

De groep Afghanen die sinds enkele maanden in de Begijnhofkerk verblijven, zullen daar vanaf 15 april niet meer overnachten. Ze blijven wel actie voeren. Een aantal mensen hebben ondertussen wel toestemming gekregen om in het land te blijven.

De groep Afghanen voerde de voorbije maanden actie om collectief papieren te krijgen. Sinds november verblijven ze in de Begijnhofkerk. De laatste dagen waren er geruchten dat ze er niet zouden mogen blijven, maar het steuncomité ontkent dat.

Wel zou de groep vanaf 15 april een ander onderkomen zoeken voor de nacht. In de Begijnhofkerk zal er nog ruimte zijn voor debatte, sociale informatie, Franse les enzovoort.

De actie voor papieren gaat ook nog verder, zegt het steuncomité. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) weigerde in te gaan op de eisen van de groep om hen collectief te regulariseren. Samen met premier Di Rupo (PS) raadde ze hen aan om elk een nieuwe, individuele aanvraag in te dienen.

Volgens priester Daniel Alliët van de Begijnhofkerk hebben verschillende mensen, waaronder heel wat gezinnen met kinderen, dat ook gedaan en hebben ze ondertussen een positief antwoord op hun aanvraag gekregen. Zij zijn uit de kerk vertrokken.

De achterblijvers willen hun actie verder zetten. Ze vragen dat er geen Afghanen meer uit het land gezet worden, gezien de onveiligheid in hun land van herkomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni