Aegidium opent minstens met jaar vertraging

© brusselnieuws.be
25/11/2014

De restauratie van het Aegidium, het vervallen feestzalencomplex op het Voorplein van Sint-Gillis, loopt minstens een jaar vertraging op. Privé-investeerder Edificio heeft nog geen stedenbouwkundige vergunning voor de werkzaamheden aangevraagd, maar hoopt dat binnen enkele weken te doen.

Het Aegidium, aan het Sint-Gillisvoorplein, dateert van 1905 en is van de hand van Guillaume Segers. Op de benedenverdieping was ooit een koffiehuis, op de eerste verdieping is een conferentiezaal in Lodewijk XV-stijl en een prachtige feestzaal in een zeldzame Moorse stijl. Op zijn hoogtepunt was Aegidium een bioscoop.

"Het is een zeer ingewikkeld project", zegt de gedelegeerd bestuurder Didier Goffart van Edificio aan brusselnieuws.be over de geplande renovatie.

"We ontdekken nog voortdurend nieuwe dingen in het gebouw. Voor de voorbereidingen van de werken hebben we overlegd met de architect, Monumentenzorg, de gemeente, specialisten in elektriciteit en ceramiek, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), ambachtslui, de brandweer en een akoestiek-deskundige."

"Daarnaast moeten we ook rekening houden met de geplande verbouwingen aan het Voorplein zelf."

Nu de inventarisering van de werken bijna afgerond is, plant Edificio binnen enkele weken de stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Eenmaal de vergunning binnen, kunnen de werken beginnen. Die zullen zeker twee jaar in beslag nemen, zei Goffart aan La DH.

De renovatie zou tussen de 7 en 10 miljoen euro kosten. "We kunnen nog veel meer uitgeven. We hopen een belangrijke subsidie te krijgen. Zonder die subsidie wordt het echt lastig", zegt Goffart in de krant.

De werken aan het feestzalencomplex uit 1905 zullen dus pas ten vroegste in 2017 afgelopen zijn. Het gebouw wordt al niet meer gebruikt sinds 1985.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni