De Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie Brussel (NOAB) bestaat in 2015 exact 30 jaar en geeft naar aanleiding van dat jubileum een boek uit. Dat biedt een terugblik op de ontwikkeling van de NOAB en de uitdagingen die haar en de advocatuur in de toekomst te wachten staan.

Dat meldt stafhouder Kathleen Vercraeye van de NOAB. Dinsdag leggen bij de start van het nieuwe gerechtelijk jaar 119 nieuwe Nederlandstalige stagiairs-advocaten de eed af, aldus de stafhouder.

De oprichting van een eigen Nederlandstalige Orde met een eigen stafhouder was in 1985 allesbehalve vanzelfsprekend en verliep niet van een leiden dakje maar sindsdien is de NOAB alleen maar gegroeid. "Het ledenaantal is gegroeid van 705 in 1985 naar meer dan 3.000 in 2015", zegt de stafhouder. "Daarmee bieden we een voldoende aanbod voor elke juridische vraag vanwege particulieren, overheden of ondernemingen. De Orde is ook vaak de koploper geweest bij evoluties in het beroep, zoals de verregaande professionalisering en globalisering van het beroep van advocaat."

Ook vandaag is de NOAB meer dan relevant, klinkt het. "De hervorming van de rechtbanken en parketten in het gerechtelijk arrondissement stelt die blijvende relevantie op scherp. Ook op het vlak van

kwaliteitsbewaking van de beroepsgroep spelen we een belangrijke rol. Cliënten hebben immers recht op advocaten die hun beroep op een behoorlijke wijze uitoefenen. Tenslotte kijken we ook toe op de kwaliteit van de juridische bijstand aan minvermogenden en de naleving van de beroepsethiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni