Advocaten protesteren tegen justitieplannen Geens

© brusselnieuws.be
01/06/2015

Een groep adocaten heeft maandagnamiddag aan het Justitiepaleis geprotesteerd tegen de plannen van justitieminister Koen Geens (CD&V), naar aanleiding van het bezoek van de minister aan de Nederlandstalige balie. De nieuwe maatregelen maken justitie nog ondemocratischer en ontoegankelijker, vinden ze.

Volgens de actievoerders, uit vooral linkse hoek, maakt het plan de toegang tot justitie voor de rechtszoekende een stuk moeilijker en ondergraaft het de fundamenten van de rechtstaat.

In het hervormingsplan van Geens krijgt justitie 10 procent minder middelen, en daar protesteren de advocaten heftig tegen. Zij vrezen dat de problemen bij justitie daardoor nog groter gaan worden. "Het probleem is misschien tijdelijk opgelost door de privé-bewakingsfirma, maar die kost ook geld", zegt een advocate aan FM Brussel. "Dit is een structureel probleem. Zo is de griffie al wekenlang in de namiddag dicht en kun je een dossier niet meer gaan inkijken", zegt een mannelijke confrater.

Hogere griffiekosten vanaf 1 juni
Bovendien beperken de nieuwe maatregelen volgens de advocaten ook de toegang tot justitie voor minderbedeelden. "Justitie werkt niet meer en is ontoegankelijk. Minister Geens gaat die nu nog ontoegankelijker maken", klinkt het bij de advocaten.

"Hij is van plan vredegerechten te sluiten, vandaag treedt een nieuwe wet in werking die de griffierechten verdubbelt... Dit zijn allemaal extra drempels die voor gewone mensen en ook advocaten worden opgeworpen. Er is een groot probleem, en toch wil de regering nog eens 10 procent afhouden van de werkingsmiddelen van justitie. Dat is echt niet langer houdbaar."

De advocaten hebben het er ook moeilijk mee dat het plan nauwelijks aan de publieke opinie is voorgelegd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni