Advocaten klagen over lange wachtrijen aan Justitiepaleis

© FM Brussel
05/02/2015

De advocaten van het Brusselse justitiepaleis op het Poelaertplein pleiten donderdag in een persbericht voor een vlotte en veilige toegang tot het Brusselse justitiepaleis. Want nu moeten ze lang aanschuiven om het gebouw binnen te mogen, en zittingen lopen daardoor vertraging op.

De oproep van de Nederlands- en Franstalige balies komt er nadat veiligheidsagenten van het justitiepaleis een advocaat arresteerden die geprobeerd had de file aan de veiligheidscontrole te vermijden door een andere ingang te gebruiken.

Sinds de verhoogde terreurdreiging, die een tweetal weken geleden is ingesteld, moeten bezoekers, rechtzoekenden en advocaten door één en dezelfde veiligheidsscan aan de ingang van het Justitiepaleis.

Er is wel in een aparte rij voorzien voor advocaten, maar beide wachtrijen komen uiteindelijk samen in een flessenhals terecht. Dat leidt 's ochtends tot lange wachttijden.

'Elke keer weer tijdsverlies'
Dat zorgt voor wrevel bij de advocaten. Zittingen kunnen ook niet tijdig beginnen, omdat advocaten of partijen niet op tijd in de zittingzaal geraken.

Bovendien moeten advocaten vaak op verschillende plaatsen rond het Poelaertplein zijn, en dat betekent telkens extra tijdverlies.

"Elke keer als je weer het Justitiepaleis binnengaat, moet je weer door die scan. Dit is echt niet werkbaar", zegt Katleen Vercraeye, de stafhouder van de Nederlandstalige balie. "In Zaventem moet je ook door een veiligheidsstraat, als ik het zo mag noemen, maar daar kunnen ze op een minimum van tijd duizenden mensen binnensluizen. Waarom kan dat niet voor justitie?"

Volgens Vercraeye kan het probleem verholpen worden door voor de advocaten een aparte ingang te voorzien. Voor de magistraten is die wel voorzien, zij kunnen zo wel vlug en efficiënt binnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni