Administratie wil oude bocht naar links terug

© brusselnieuws.be
18/08/2014

De ‘oude’ bocht naar links over de Woluwes heropenen is de enige valabele optie voor de federale regering om aan het rechterlijk oordeel over de vliegroutes te voldoen. Dat zegt de baas van de FOD Mobiliteit in een brief aan het kernkabinet. Hij verwijt staatssecretaris Catherine Fonck (CDH) ook immobilisme, maar die weerlegt dat.

In de brief zegt Laurent Ledoux, baas van de FOD Mobiliteit, dat Fonck geen duidelijkheid schept na het oordeel van de rechtbank over de vliegroutes. Dat meldt Le Soir. “Duizenden vrezen daardoor dat die verlegd worden naar de Ring- en Ikearoutes”, klinkt het. Fonck zelf liet eerder al weten dat aan het vonnis voldoen enkel via de bestaande routes kan.

De federale staat kreeg van de rechter drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen over de vliegroutes. De rechtbank van eerste aanleg vernietigde immers een deel van het zogenaamde Plan-Wathelet na een klacht van het Brussels Gewest. Zo mag de kanaalroute niet meer gebruikt worden door zware vrachtvliegtuigen en moet de ruime bocht naar links over Etterbeek en Oudergem geschrapt worden.

De enige optie die overblijft om aan het vonnis te voldoen is volgens Ledoux de nauwe bocht naar links te heropenen. Die route gaat over Evere en de Woluwes en leidde in het verleden al tot hevig protest. Een nieuwe route uitdokteren kost volgens Ledoux vijf maanden tijd, ruim buiten de termijn van drie maanden die de rechter oplegde. Het is bovendien de FOD Mobiliteit die de dwangsommen zal moeten betalen, als de rechtbank die oplegt.

Verkeer afleiden naar de Ringroute is volgens Ledoux niet mogelijk omdat zoiets studiewerk zou vergen, “vergelijkbaar met het openen van een nieuwe route”. Het extra verkeer langs de Ring sturen zou ook problemen geven voor de luchthaven van Charleroi en de capaciteit van Brussels Airport met de helft kunnen verminderen. De Ikearoute over de Oostrand zou door capaciteits- en veiligheidsproblemen eveneens niet extra belast mogen worden.

‘Terugkeer naar oude situatie niet mogelijk’
Fonck zelf bijt van zich af. “Meneer Ledoux zit op de lijn van de actiegroep ‘Plan Wathelet, Pas Question’’, zegt ze in Le Soir. “Wat toevallig ook dat deze brief er komt vlak voor ik mijn eigen rapport wil overmaken aan de premier en de coformateurs.”

De nauwe bocht naar links opnieuw gebruiken is volgens Fonck geen optie. “Er zijn technische en juridische redenen om niet naar de situatie van voor 6 februari terug te keren”, zegt ze. “De route over de Woluwes is niet compatibel met een rechterlijke beslissing uit 2005. Die heractiveren betekent ook een nieuwe route openen, en dat is niet meer mogelijk binnen de termijn van drie maanden die de rechter heeft opgelegd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni