vrouwen hizel metro
© Elke Vanoost

Adelheid Byttebier (Groen) over gendergelijkheid: 'Mannen, kom uit je schelp'

© Brussel Deze Week
18/11/2015

Een Mannenmars naar het Huis van de Vrouw. Volgens Schaarbeeks schepen van Gelijke Kansen Adelheid Byttebier (Groen) is dat geen contradictie. Daarom trekt de stoet elk jaar op 25 november door de straten van Schaarbeek.

Een beleid dat democratie hoog in het vaandel draagt en duurzame ontwikkeling ambieert, heeft nood aan activiteiten speciaal voor vrouwen en aan acties zoals de Mannenmars waarbij vrouwen én mannen streven naar meer gendergelijkheid. Ook de Mannendag mag gevierd worden. Alles valt onder eenzelfde noemer: de gelijkheid van kansen.

“Mijn vriendin werd lastiggevallen op straat en haar moeder daarna bedreigd. Jongens denken dat ze eender wat kunnen doen bij meisjes omdat ze sterker zijn,” zo getuigt een meisje van 13 in Journal Intime de Quartier, gemaakt door de buurtbewoners van de Josaphatstraat. Ook een verkennende wandeling, en de fotocollage die daarna gemaakt werd, frappeert. Zowel in het straatbeeld als in het park zien we de vrouw afgebeeld in een dienstige rol ofwel als lustobject.

Emanciperen
Want ja, ondanks alle vooruitgang, is er nog lange weg te gaan. Zijn vrouwen economisch meer onafhankelijk geworden – 60 procent van de vroegere huisvrouwen gaan nu uit werken – dan wordt hun vrije tijd toch vooral aan kinderen en huishouden besteed. Mannen gebruiken die tijd voor ontspanning, opleiding of een tweede job. De boutade dat vrouwen de zorgtaken opnemen en mannen carrière maken, werd recent nog cijfermatig bevestigd door de onderzoeksgroep TOR van de VUB. De tijdsbesteding van vrouwen en mannen, bestudeerd in 2013, toont aan dat we nog steeds vastzitten in stereotype rolpatronen. Hierdoor worden veel talenten van zowel vrouwen als mannen in de kiem gesmoord.

Met het Huis van de Vrouw in Schaarbeek spreken we alvast voor vrouwen àlle talenten aan. Emancipatie is er geen vies woord. Sinds 2010 zet het Schaarbeekse Huis van de Vrouw zich elke dag in voor de zelfontwikkeling van vrouwen. Op 10 december vieren we zijn vijfjarig bestaan. Het vieren van de Vrouwendag, jaarlijks op 8 maart, is een absolute must.

Maar niet zonder de mannen. In onze gemeente hebben we een oproep gelanceerd voor het vieren van de internationale Mannendag in het najaar, op 19 november 2015. Ook mannen zitten immers gevangen in een omhulsel van karikaturale verwachtingen. Verontwaardiging en verbazing is legio als een man géén pint drinkt, of als hij wél de afwas doet. Al van zijn prille bestaan als vader wordt zijn zorgende rol geminimaliseerd. De tien dagen vaderschapsverlof is geen verkregen recht; die moet hij aanvragen bij zijn werkgever. Van wie de stap zet, heeft 11 procent het moeilijk om de werkgever te overtuigen.
Zowel vrouwen als mannen worden geconfronteerd met ongelijkheden; hetzij door economische achterstelling, of emotioneel onbegrip. Zo komt het dat onze talenten, zoveel potentieel, verloren gaan of opgeborgen zitten. Mannen, kom uit die schelp! Vrouwen, laat je talenten bloeien! Laten we ons emanciperen!

Hammam
Is emancipatie dan het opdelen van vrouwen en mannen? Neen, het tegendeel is waar. Emancipatie is je eigenheid ten volle kunnen ontwikkelen en geen achterstelling toestaan. Dit garandeert dat we onze beste krachten inzetten voor een duurzame samenleving. In een maatschappij, een gemeente, die doordrongen is van deze democratische principes is het niet erg, het is zelfs goed, als vrouwen naar wens onder elkaar kunnen zwemmen of schrobben in de hammam. We verwachten natuurlijk wel dat elke vereniging die gebruikt maakt van onze infrastructuur zich houdt aan de democratische principes en de anti-discriminatiewet, zoals vermeld in het Schaarbeeks huishoudelijk reglement. Maar activiteiten onder elkaar, vrouwen voor vrouwen, zijn voor mij geen taboe. Vaak hebben ze een positief effect op het eigen zelfbeeld en het eigen kunnen. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor een volwaardige integratie in de maatschappij.

Naast het uitgebreide programma met activiteiten, is er in het Huis van de Vrouw ook een foyer, open voor iedereen. Op onze jaarlijkse evenementen vinden ook mannen hun weg naar het Huis van de Vrouw en gaan we voor de totale mix. De internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen en de Schaarbeekse Mannenmars van 25 november wordt bij ons gedragen door vrouwen én mannen. Als schepen van Gelijke Kansen maak ik mij geen zorgen dat onze programmatie voor vrouwen sectair zou zijn. Het is gericht werken met vrouwen. Idem dito voor de mannen. Ik kijk dan ook met spanning uit naar de voorstellen die op de volgende Mannendag de stereotypen zullen aanpakken.

Adelheid Byttebier,
Schepen van Gelijke Kansen,
Schaarbeek (Groen)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni