Actiris opende al 40 dossiers voor discriminatie tijdens sollicitaties

© FM Brussel
09/10/2015

Het Informatieloket voor Discriminatie bij Aanwerving van de Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris heeft in de eerste helft van dit jaar al veertig dossiers geopend.

Wie zich gediscrimineerd voelt bij een sollicitatie, kan dat melden bij het speciale Informatieloket. Dat kan gaan om discriminatie op basis van geslacht, huidskleur, afkomst, seksuele geaardheid of levensbeschouwing. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er veertig zo’n dossiers geopend. Op het einde van vorig jaar waren dat er 72.

Volgens Actiris is het moeilijk om op basis van cijfers conclusies te trekken, want niet iedereen doet aangifte of is op de hoogte van het bestaan van het loket. Als mensen wel aangifte willen doen, dan zoeken twee anti-discriminatie consulenten naar een oplossing.

Het merendeel van de mensen die aangiften doen, zijn vrouwen van buitenlandse origine. Zij hebben het ook veel moeilijker dan mannelijke allochtonen om een job te vinden.

Dat er nog heel wat werk aan de winkel is, blijkt ook uit de cijfers. In het Brussels gewest hebben 58 procent van de actieve Belgen een job, terwijl maar 38 procent van de Brusselaars met een niet-Europese achtergrond aan het werk is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni