Haren zone de lutte
© Jean Marie Noerdinger

Actievoerders verhinderen afsluiting Keelbeeksite

© tvbrussel
03/03/2015

Een aannemer moest dinsdag een afsluiting plaatsen op de Keelbeeksite in Haren maar actievoerders hebben dat verhinderd. De bezetters willen de site beschermen als natuurgebied, maar de overheid plant er een nieuwe gevangenis.

Een groep actievoerders is al een tijdje actief op de Keelbeeksite. Zij halen nu dus voorlopig hun slag thuis tegen de Regie der Gebouwen. Die wil het terrein omheinen uit veiligheidsoverwegingen en om te voorkomen dat er afval wordt gestort, in afwachting van een bouwvergunning voor de geplande gevangenis.

De Keelbeekbezetters kregen daarbij hulp van jonge ecologische activisten uit Frankrijk, de zogenaamde zadisten (van ZAD, Zone à Défendre). "Ik ben naar hier gekomen omdat ik hoorde dat versterking nodig was", vertelt Emile, een van hen, aan tvbrussel. "De politie is erbij gehaald, maar die was niet agressief. Ik wil vechten tegen het systeem dat gronden vernield ten voordele van betonboeren. Die privébedrijven verdienen grof geld met overheidsinvesteringen, met ons geld dus."

Het plan om een grote gevangenis te bouwen in Haren stuit al langer op protest.

De Regie der Gebouwen heeft ondertussen wel een vergunning om een toegangsweg aan te leggen via de Woluwelaan.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Haren, Samenleving, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni