Protest bouwproject VUB La Plaine c Ivan Put
© Ivan Put

Actiecomité La Plaine demonstreert in gemeenteraad

CD
© Brussel Deze Week
22/10/2014

Het protest tegen het bouwproject op de ULB-campus duurt voort. De argumenten van het actiecomité ‘La Plaine’ worden echter in de kiem gesmoord. "Richt jullie kritiek op het Gewest."

Het actiecomité La Plaine heeft vorige week donderdag tijdens de gemeenteraad opnieuw massaal gemobiliseerd. Een tweehonderdtal studenten en sympathisanten kwamen luisteren naar de tweede burgerinterpellatie van het actiecomité. De boodschap klonk onvervalst door: de gemeente moet de 140 appartementen (in een eerste fase, in totaal zouden er maar liefst 600 komen, CD) van ontwikkelaar Immobel op de campus van de ULB tegenhouden, of er tenminste koten bouwen in plaats van luxeappartementen. Met het project dreigt immers een waardevol groengebied in het dichtbevolkte Elsene verloren te gaan, zo luidde de kritiek.

Schepen van Stedenbouw Nathalie Gilson (MR) pareerde door te zeggen dat de gemeente al eisen aan de projectontwikkelaar heeft gesteld. “Tien procent van de appartementen moet beschikbaar zijn voor middeninkomens, en twee hectare van de totale zes moeten een voor het publiek toegankelijk park worden. Er zijn crèches voorzien, en ook koten. Alleen koten, zoals jullie vragen, dat past niet in onze stadsvisie, want we willen de nieuwe wijk gemengd maken.” Gilson benadrukte ook dat de studenten maar beter hun kritiek op het Brussels Gewest richten, twee van de drie bouwvergunningen worden immers door dat beleidsniveau uitgereikt.

In de marge van het debat over de nieuwe wijk wilde de gemeente de nieuwe straat op de ULB-site naar nobelprijswinnaar François Englert noemen. Hoewel die eerder akkoord zou zijn gegaan, trok Englert echter zijn naam in, omdat hij niet met het bouwproject wil geassocieerd worden.

PS-gemeenteraadslid Pierre Lardot zorgde voor een kleine dissidente noot in de meerderheid door te stellen dat universiteiten ondergefinancierd worden. De ULB heeft het bewuste stuk grond immers verkocht in 2007 om financiële redenen. “Ik vrees dat we dit meer en meer gaan zien,” aldus Lardot.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni