© socialisme.be

ABVV: ‘Rector VUB zet personeel onder druk om te werken’

EVC
© brusselnieuws.be
15/12/2014

Volgens de socialistische vakbond ABVV voelden personeelsleden van de VUB zich onder druk gezet om tijdens de stakingsdagen aanwezig te zijn op het werk. Rector Paul De Knop ontkent elke vorm van druk.

Rector De Knop stuurde anderhalve week geleden een bericht naar het personeel van de Vrije Universiteit Brussel om “al het mogelijke te doen om op de stakingsdagen van 8 en 15 december aanwezig te zijn op het werk”. Dat meldt het studentenblad De Moeial.

“Vele personeelsleden zijn bij mij komen aankloppen met de vraag welk risico ze liepen als ze staakten", zegt Jo Coulier van het ABVV aan brusselnieuws.be.

"Het personeel voelt zich onder druk gezet door deze mail. Docenten worden ook geëvalueerd door studenten. Ze vrezen voor een negatieve evaluatie als ze niet komen opdagen om les te geven. Ik heb hen uitgelegd dat staken een recht is en dat men daarvoor geen negatieve evaluatie kan krijgen.”

'4 miljoen besparen'
Bij de liberale vakbond klinkt de toon voorzichtiger. “Ik zou niet spreken van druk vanwege de directie. Toch vinden ook wij dat de directie een andere communicatie had kunnen hanteren ten aanzien van het personeel”, zegt VSOA-afgevaardigde Tim Van de Voorde.

“De rector van de KUL heeft een taart uitgedeeld aan het stakend personeel. Dat is een heel andere benadering. Wij staken niet alleen tegen de maatregelen van de federale regering, maar ook tegen de besparingen van de Vlaamse regering. De VUB moet het volgend jaar met 4 miljoen euro minder stellen op een totale subsidiëring van 90 miljoen euro. Dat is zeer veel”, aldus Tim Van de Voorde.

Op de VUB is vandaag maandag een kleine minderheid van de lessen doorgegaan. “Twee derde van de 3.300 personeelsleden van de VUB komt van buiten Brussel. Velen komen met het openbaar vervoer naar het werk”, zegt VUB-woordvoerder Sicco Wittermans.

De Knop: 'Geen druk, wel tegen staking'
"Ik heb helemaal niemand onder druk gezet", reageert De Knop. "Maar ook een universiteit heeft als plicht om voor de opvang te zorgen van studenten die wel naar de les willen komen."

"Hoewel ik inhoudelijk deels akkoord ga met de vakbonden, ben ik het niet eens met de methode. Een staking is een ultiem wapen, als alle andere middelen zijn uitgeput. Ik ben voor sociaal overleg. Woensdag heb ik trouwens een afspraak met minister Crevits, dinsdag ontmoet ik de vakbonden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni