© Actiris

Aantal werklozen daalt met 3,3 procent

LV
© brusselnieuws.be
03/03/2015

Het aantal Brusselaars zonder werk ligt 3,3 procent lager dan een jaar eerder. Actiris schrijft de daling toe aan de verbeterde conjunctuur en de opgedreven inspanningen ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De schrapping van werklozen heeft nog geen direct effect.

Actiris telde eind januari 107.463 werkloze Brusselaars. Dat zijn er bijna 4.000 minder dan een jaar eerder, goed voor een daling van 3,3 procent op jaarbasis. Bij jongeren is de daling nog groter: 12,1 procent.

De werkloosheidsgraad blijft wel hoog met 20,3 procent en 27,6 procent bij jongeren. Toch is de daling opmerkelijk. Ze is bovendien niet toe te schrijven aan het feit dat enkele duizenden werklozen begin dit jaar hun uitkering verloren door een maatregel van de vorige federale regering.

"Het effect van deze nieuwe regelgeving is nog niet zichtbaar in de cijfers van februari 2015, omdat werkzoekenden pas uitgeschreven worden bij Actiris nadat de RVA twee maand geen uitkering heeft betaald", klinkt het bij Actiris.

Wel is het mogelijk dat de maatregel indirect een invloed heeft op de cijfers. "Het zou bijvoorbeeld kunnen dat mensen snel een job hebben aangenomen omdat ze wisten dat ze hun uitkering gingen verliezen", zegt persattaché Sarah Thomas, die verder de conjunctuur aanhaalt als verklaring voor de daling.

"De economie begint opnieuw voorzichtig te groeien en het zijn altijd de jongeren die eerst profiteren van nieuwe aanwervingen. Bovendien hebben we de laatste tijd veel inspanningen geleverd om jongeren aan het werk te krijgen, onder meer via een betere samenwerking met werkgevers. Op die manier krijgen we op drie jaar tijd drie keer meer werkaanbiedingen binnen", besluit Thomas.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni